2010-12-26

Strömsholms Malakias

Malakias är en rauchbier döpt efter en yngling som kanske, kanske inte, brände ner halva Köping 1889. Alkoholhalten är 6,6%, bryggeriet Strömsholms Brygghus.

Har jag förstått det rätt gick det till såhär: Strömsholms ville brygga något annorlunda till SB&WF i år. De beslutade sig för att göra en rökt lager i den sydtyska skolan, en inte helt vanlig öl i Sverige. Väl på mässan dök en av Systembolagets inköpare upp, provsmakar ölen och köper upp hela batchen på stående fot.

Så kan det gå.

Ölen är tappad på 1.000 flaskor, min är för hand numrerad som 585.

Färgen mörkt brun med lite rött (40 EBC). Vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är ljust beige och enormt kompakt, närmast solid. Lite skumrester blir kvar av det.

Doften är frisk och aningen humlig med en mild beska och en elegant rökig ton. Röken är mer som rökt chark än skogsbrand. Aningar av sött matbröd och textil-plåster.

Smaken är först söt med en viss rök. Sedan kompletterar en ren lätt beska och ger balans. Lite salt och en-ruskor. Kroppen är medel till lätt. Eftersmaken har en delikat rökig ton, lite trä och en mild krämig sötma (lite karamell) och en lätt beska.

Kolsyran är medelstark, bubblorna friska. Vätskan är mycket krämig.

En elegant och balanserad rauchbier. Väldigt lättdrucken. Frågan är om den inte blir lite väl avrundad och försiktig? Jag hade väntat mig att de skulle ta ur svängarna lite till.

Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva sortiment december 2010 (lagerstatus). Pris: 42:70 för 500 ml (med pant). Bäst före: Ett år efter bryggdatum 2010-08-06.

7 kommentarer:

 1. Tyckte själv att den var överraskande bra, balanserad och precis som du säger lättdrucken, vilket man inte alltid kan säga om rököl. Synd att jag bara köpte en flaska.

  SvaraRadera
 2. En fin rököl. Jag tycker nog att den var betydligt kraftigare i röken än de tyska sorterna från Bamberg. Den passade förträffligt till julmat.

  SvaraRadera
 3. Textilplåstret var läskigt på pricken. Hur gör du?

  SvaraRadera
 4. @Daniel Svensson: Jag hårdpluggar smaker, smakord och ölkemi.

  SvaraRadera
 5. Inte druckit den på flaska, provade den på fat på SBWF i höstas. Definitivt en trevlig upplevelse som jag, precis som du, kan rekomendera.

  SvaraRadera
 6. Kul att ni gillar vår rököl men det är faktiskt en ale.

  Det gick till så här: En av de nya delägarna, Dan Sederowsky - som är en whiskynörd av rang, undrade om man inte kunde göra en öl som var lite lik en rökig skotsk whisky. Vi köpte därför torvrökt skotsk whiskymalt men vi blandade den även med bokrökt malt från Bamberg. Jag antar att det är rökigheten från den tyska malten som gör att en del förknippar den med tysk Rauchbier. Det var ett tag sedan jag provade den men i början drog den mest åt det torvrökta hållet, tycker jag. Vi lade medvetet rökigheten på en sansad nivå för att den skulle balanseras upp av fruktigheten från jäsningen och från Willamette-humlen.

  Micke
  Strömsholms Brygghus

  SvaraRadera
 7. Spännande,har beställt ett antal flaskor. Ser fram emot prova

  SvaraRadera