2010-12-25

Flying Dog K-9 Cruiser Winter Ale

Flying Dog Brewery är ett bryggeri som De Klomp haft i sortimentet sedan krogen startade (om jag minns rätt) och deras öl säljer bra, speciellt den starka svarta Gonzo.

Däremot har det varit svårare att köpa ölet på Systembolaget, ryktena säger att deras devis ”Good people drink good beer” (myntat av författaren etc Hunter S Thompson) sätter käppar i hjulet. Och bryggeriet har hittills vägrat ändra etiketterna för att anpassa sig.

Bryggeriet startade som en bryggeripub 1990 i Aspen. Colorado. När de växt ur det lilla bryggverket öppnade de ett bryggeri i Frederick, Maryland 1994. Detta följdes av ytterligare ett i Frederick 2006 och två år senare lades tillverkningen i Aspen ner helt.

Bryggeriet startade som en bryggeripub 1990 i Aspen. Colorado. När de växt ur det lilla bryggverket öppnade de ett bryggeri i Denver, Colorado 1994. Detta följdes av ytterligare ett i Frederick, Maryland 2006 och två år senare lades tillverkningen i Denver ner helt. De administrativa funktionerna är dock kvar i Denver.

Flaskan jag nu ska dricka saknar faktiskt den där devisen, så den kunde komma med bland vinternyheterna. Stilen är winter warmer och alkoholhalten är 7,4%. Namnet? K-9 Cruiser Winter Ale.

Doften är relativt mild, fruktig och maltig. Lite rostade nötiga toner, en ren medelstor beska. Torkade äppelringar och aprikoser, mörkt bröd och aningar av alkohol. Trots att ölen fått stå ett tag i rumstemperatur och jag snurrat glaset som en besatt känns det inte som om ölen inte riktigt släpper in mig.

Färgen är medelbrun (35 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är beige och kompakt. Det sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Smaken är besk med torra metalliska toner. En avrundande sötma (rågbröd, mörk sirap) passerar. Stor kropp. Eftersmaken är rått bitter, lite rostade toner och astringenta (överdrivet torra) toner.

Kolsyran är medelstark, bubblorna milda. Vätskan är medelmjuk.

Den här blir för besk för mig, beskan blir för torr och närmast besvärande.

Betyg: 2,65. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment jul 2010 (lagerstatus). Pris: 25:80 för 355 ml. Bäst före: 27-12-2011.

3 kommentarer:

 1. Hmmm, jag är ingen expert eller liknande, men jag tyckte det var en trevlig "winter warmer"

  SvaraRadera
 2. Flying Dog låg i Denver innan
  flytten till Maryland, granne med Stranahans Whiskey som dock öppnade
  senare än Flying Dog.

  SvaraRadera
 3. @Anonym: Helt rätt, jag missade ett steg i flyttandet. Fixar.

  SvaraRadera