2010-12-09

Stå eller ligga?


Ännu en sån där evighetsdiskussion när det gäller långtidslagring av öl: Ska flaskan stå upp eller ligga ner?

Jag har alltid förvarat mina flaskor stående. Någonstans har jag läst att man ska göra så: Har flaskorna kapsyler finns en liten risk att de börjar rosta om de är i kontakt med vätskan tillräckligt länge. Jästfällningen ska ha så liten kontaktyta med vätskan som möjligt. Och korken blir i alla fall tillräckligt fuktig av ångorna från vätskan i flaskan.

Eller något i den stilen. I vilket fall har jag inte plats för annan förvaring.

Idag fick jag ett mail från Partick, som frågat Cantillon. De, om några borde väl veta?
I have a question about storage of your beers. Should I keep the bootles standing up or laying down?

The bottles have to be kept lying because of the natural cork that has to stay in contact with the liquid to stay hermetic.
Raka besked. Fast gäller det bara lambic-öl, som är ju rätt så utjästa? Och Cantillon har ju dessutom på många öl såväl naturkork som kronkapsyl.

Åsikter i frågan?

8 kommentarer:

 1. Naturkork: Liggande
  Kapsyl: Stående

  SvaraRadera
 2. Frågade han jag brukar köpa mina öl av detta angående en Cantillion Framboise 2007 vars kork murknat lite och luktare konstigt. Han sa iaf att han alltid lät dem stå upp oavsett för att de inte skulle kunna 'mögla' till korken etc. kanske beror på om de legat ned innan etc. men verkar ju verkligen vara två olika skolor :/

  SvaraRadera
 3. Kanske därför de har både kork och kapsyl på Cantillon krieken? Omöjligt att lagra den fel då eller?

  SvaraRadera
 4. Kapsylen på lambic har sällan packning utan är i stället för agraff, för att förhindra att koldioxidtrycket pressar ut korken. Ananym har helt rätt: naturkork liggande, annars torkar korken och kolsyran läcker ut, syre in och ölet blir förstört. Jag har själv gjort misstaget att köpa stående lambic i ölaffärer, för att sedan hälla ut dem.
  Kapsyl stående, bland annat för att kontaktytan mot gasfickan/ullaget i halsen blir mindre än om flaskan står upp. Långsammare gasutbyta på det sättet.

  SvaraRadera
 5. Jag har länge lagrat efter Anonyms devis, naturkork: liggande och kapsyl: stående.

  På senare tid har jag däremot börjat ställa även mina korkade flaskor upp.

  Jag har haft ett antal flaskor där korken har veknat i liggande flaskor. Dessutom blir oxidationen större/snabbare då en större yta av ölen exponeras för luft. Jag har fått för mig att ölen blir bättre om den utvecklas långsamt.

  Den klart bästa genomgången som jag har hittat av lagring liggande kontra stående finner ni här. För att sätta igång tankarna rekommenderar jag att ni börjar med att läsa den här sidan.

  SvaraRadera
 6. På mina Chimay Grand Reserve finns det ju anvisning på baksidan om att den ska lagras stående. Så det är så jag gör./David

  SvaraRadera
 7. Vi ställde samma fråga till tjejen vi köpte öl av på Cantillonbryggeriet. Och hon gav samma svar - att de skulle förvaras liggandes. Så dt har jag gjort. Andra öl har jag ståendes dock, även om de har naturkork. Men hade varit kul att få lite klarhet i frågan.

  SvaraRadera
 8. Ja, Chimay rekommenderade stående lagring då jag frågande dem angående magnum flaskorna.

  Men sen kommer jag ihåg att de flaskor Dupont Avec les Bons Voeux som kom till bolaget för ett år sedan hade tydliga spår utav att ha legat ner. Det sitter fortfarande kvar jästfällning längs hela sidan på de flaskor jag har stående...

  SvaraRadera