2010-12-22

Nynäshamns Ångbryggeri Valsviken Vinterporter

Jag fortsätter på gårdagens tema ”stark svart svensk öl” och tar fram Valsvilken Vinterporter från Nynäshamns Ångbryggeri ur kylen. Det är en öl, som jag klassat som baltisk porter, på 9,1%.

Det fingertjocka skummet är djupt brunt. Det sjunker långsamt och lämnar inga rester på glaset. Inte heller syns några alkohol-gardiner på glaset. Färgen är kolsvart (100 EBC).

En ton av starkvin (Madeira/torr Sherry) dominerar doften. Lite alkohol liksom dofter av sötmandel, torkade aprikoser och vispgrädde. Den får mig att tänka på ett engelskt barley wine.

Smaken är söt med en hel del torrt starkvin. Torkade frukter och lite närmast oxiderade toner av russin. Lite rostad malt i bakgrunden. Eftersmaken är söt med lite fatlagrade toner och en mild/mjuk beska.

Kolsyran är medelstark, bubblorna stora. Vätskan är närmast otroligt tunn för en porter på över 9%, i munnen känns den snarare som en folköl.

Jag begriper mig inte på den här ölen, alls. Om någon skulle ha lämnat in den som en baltisk eller modern porter på en hembryggartävling och jag - mot alla odds - skulle sitta och bedöma den hade jag nog kommenterat med något i stil med ”Använd lite mindre färgmalt och lämna in den som en barley wine nästa år, kanske med lite mer malt i då”.

Lite funderar jag på om den här flaskan på något sätt kan vara skadad, eller om den ska vara så här. Jag har visserligen en flaska till, men den hade jag tänkt spara undan en tid. Borde jag prova den snart i stället? Och om ölen är som den ska vara, vad var då bryggarna ute efter när de fått den att smaka så här? Som sagt, jag vet inte.

Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment december 2010 (lagerstatus). Pris: 40:60 för 250 ml. Bäst före: 1 2012.

1 kommentar:

  1. Drack min (sparade) i helgen och kände exakt samma sak: Ska det verkligen smaka så här? Väldigt tunn känsla och min var dessutom väldigt lite kolsyrad. Som att dricka julmust. Mycket konstigt...

    SvaraRadera