2010-12-21

Mohawk Blizzard

Idag är det vintersolståndet. Egentligen hade jag siktat in mig på en gammal flaska Solstice D'hiver, men väl hemma insåg jag att de var uppdruckna. Nå, något svart ska jag väl dricka idag? En Mohawk Blizzard borde duga gott: Det är en imperial stout (det står ”imperial porter” på etiketten men det håller jag inte med om) på 9,7% som bryggare Stefan Gustavsson gjort för Wicked WineSigtuna Brygghus. Massor av ingredienser och mycket av dem borde skapa en på alla sätt kraftig öl…

Doften är något söt med kraftigt rostade, närmast brända toner. Syrliga toner och en tydlig doft av nybryggt kaffe. Fruktgodis, råsocker, knäck. Beskan är rätt kraftig med lite gräsiga toner och aningar av apelsinskal. Lite alkohol i bakgrunden, men inget som stör.

Färgen är kolsvart, det två fingrar höga skummet varmt brunt. Det sjunker efter ett tag ner till en tunn ring och lämnar en del skumrester på glaset.

Smaken är så komplex som man kunde hoppas på: Kaffe, besk humle, rostad malt, chokladdesserter, torra träiga toner, lite mjuk sötma, torkade äppelringar, inlagdsa körsbär och plommon, Madeira… Det känns som om eftersmaken räcker hur länge som helst: Den är lite torrare med massor av rostad malt med lite syrlighet, en långsamt växande beska och en gräsig humleton i slutet.

Kolsyran är mycket mild, de små bubblorna är mjuka. Vätskan är mycket len och lite kladdig.

Om den haft aningen mer sötma så hade den fått en femma i betyg. Nu blir det något lägre, och jag inser ännu en gång att jag gett en stark svart öl ett mycket högt betyg. Det är knepigt det här.

Provade ölen med en bit apelsin-krisp-choklad. Oj så gott, även om det tog bort ytterligare av den redan ganska låga sötman. Jag har en flaska till som jag tänkte spara till nästa jul.

Betyg: 4,45. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment jul 2010 (lagerstatus). Pris: 34:90 för 330 ml. Bäst före: 2012-12-24.

9 kommentarer:

 1. Jag tyckte också den här var jättebra, och som vanligt tyckte jag att torrheten (som du ser lite som ett minus) var ett plus.

  Vad tycker du är skillnaden på "imperial porter" och "imperial stout"? Lite knepigt, eftersom en stout ju i nån mening redan är en uppskruvad porter. Kanske är det just sötman som avgör?

  SvaraRadera
 2. @Tomas K: Du påminner lite om en kompis jag en gång hade. Vi hade så konstant olika smak att han brukade köpa de skivor jag tyckte var dåliga. :>

  Nå, jag har försökt läsa på i frågan så gott jag kan och skillnaden kan kort sammanfattas i "brända toner - stout, karamelliga toner - porter". Men den här är helt klart ett svårt fall att avgöra.

  Sedan har det också med Beer Advocates stilar att göra. De anser att (Russian) Imperial Porter ska vara en brittisk stil, Imperial Stout en amerikansk. Och den här är definitivt mer amerikansk än brittisk.

  SvaraRadera
 3. Oj... trodde du skulle såga den. Personligen tyckte jag den smakade kemiskt, konstgjort... bara konstigt. Men smaken är som baken :)

  Eberlund, olradet.se

  SvaraRadera
 4. Jag tyckte den smakade som en blek kopia av "God Jul" från Nögne. Inte usel men knappast god. Har fortfarande inte smakat något i Mohawk-serien som varit mer än medel. Intressant att du ger den så högt betyg.

  SvaraRadera
 5. @Baggen: Det kanske helt enkelt är så att jag inte förstår stora svarta öl?

  SvaraRadera
 6. @Bark: Klart du gör det. Du har ju t om gått en öldomarkurs :-)

  Återigen, smaken är som baken!

  SvaraRadera
 7. Den här har ju dissats av många bloggare, vilket för mig är ganska obegripligt. Tyckte själv att den var bra, om än inte fantastisk. Har framförallt svårt att se att det skulle vara något större fel på den.

  För övrigt är det faktiskt vintersolstånd 22/12 i år så du har fortfarande en chans att få tag på en Solstice d'Hiver och klämma i kväll. Det kommer jag göra, har dock inte bestämt om det blir en färsk eller en två år gammal.

  SvaraRadera
 8. Fredrik, jag tycker du ska ta en lagrad Solstice d'Hiver - det finns inget bättre tillfälle att dricka en sådan än just runt vintersolståndet.

  SvaraRadera
 9. Dricker en Blizzard i detta ögonblick, och jag får nog säga att i ett blindtest hade jag utan att tveka sagt "imperial stout".

  SvaraRadera