2010-12-15

Ocean Glenn № 5

Andra ölen från Göteborgsområdet för kvällen igår på De Klomp blev Glenn № 5 från Oceanbryggeriet. Ölet i fråga, en engelsk pale ale på 5%, är egentligen en specialbryggd som serveras på någon av Ullevi:s barer när IFK Göteborg spelar fotboll.

Färgen är ljust guld (15 EBC), vätskan klar. Två fingrar högt vitt skum. Lite skumrester på glaset när det sjunker ner.

Doften domineras av lite mustiga toner som får mig att tänka på färska grästovor och microvågs-popcorn. Lite halm och mineraler. Ganska så oren, faktiskt.

Smaken är syrligt gräsig. En del mineraler. Torr och rätt så besk, men beskan går över efter en stund. Även här dominerar snart tonerna av gräs och halm. Beskan blir efter en stund lite kemisk. Eftersmaken är torr-syrligt besk med överraskande toner av natriumglutamat och buljong.

Kolsyran är stark, de små bubblorna friska. Vätskan är medelmjuk. Den känns mer som en ljus lager än en ale i munnen.

Hmm… För sådär 10 år sedan hade skotska Belhaven en större marknadsandel i Sverige än vad de har nu. En av ölen som fanns på många krogar var St Andrews Ale med namn efter den anrika golfklubben. Bekanta som varit där tyckte att den faktiskt påminde lite i smaken om doften som blir när man smackar iväg en skotsk grästova. Den här verkar ha ge ungefär samma associationer, med skillnaden att här är det doften av en sur grästova som träffar näsan efter en ful tackling på Nya Ullevi.

Betyg: 2,6. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: för 79:00 för 500 ml (fast jag köpte ett mindre glas, 48:00 för 300 ml).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar