2010-12-26

Liefmans Glühkriek

Ända sedan jag scannade in ett gammalt nummer av Varunytt (länk) så har jag varit nyfiken på den här ölen: Glühkriek från belgiska Brouwerij Liefmans (som räddades av Duvel Moorgat tidigare i år), en öl bryggd med körsbär och kryddor. Bryggeriet anbefaller att den ska drickas vid 70℃, men det verkar som om vissa bloggare anser att den gör sig bäst sval. Jag provar den givetvis på båda sätt.

Först tar jag ett glas skafferisval öl:

Doften är söt och lite (indiskt?) kryddig med en hel del körsbärssylt. Kryddor… Ingefära, kryddnejlika, kanel, muskotnötter, lite gul curry.

Färgen är mörkt vinröd med lite brunt (35 EBC), vätskan klar. Det lilla skummet försvinner snart ner till en tunn smutsvit ring. Inga skumrester på glaset.

Smaken är intensivt (men inte vasst) söt. En del rödvinstoner och färska/syltade körsbär. Mjuka, lena kryddiga smaker som påminner om pepparkakor. Eftersmaken är mjuk och belgiskt söt med lite kryddor och aningar av alkohol. Avslutningen är ganska så söt.

Kolsyran är lätt, de små bubblorna friska. Vätskan är medelmjuk och aningen kladdig.

Betyg: 3,65.

Gott så. Dags att bege sig till köket för lite kontrollerad uppvärmning!

Utseendet är nästan detsamma, skillnaden är att skummet är mycket mindre. Föga förvånande då det fräste och skummade en del under uppvärmningen.

Doften har förändrats desto mer: Nu är den mer karamelliserad (karamellsås, knäck) med en del körsbärssylt och aningar av sötade nötter. Lite alkohol i bakgrunden.

Smaken är söt med en hel del sött rödvin, lite blandade julkryddor och druvjuice. Lite alkohol och en övergående syrlig-besk ton av grapefrukt och gammalt te. Eftersmaken är torr med lite karamelliserat socker, några otydliga kryddiga toner och lite värmande alkohol.

Kolsyran är mycket försiktig (som sagt verkar det ha försvunnit under uppvärmningen), de få bubblorna som är kvar är milda. Vätskan är lite sött kladdig.

Nja, den vann inte riktigt på att värmas. Kanske att den blev lite intressantare och ett alternativ till vinbaserad glögg, men så mycket godare blev den inte. Ölen påminner en hel del (speciellt när det uppvärmda glaset svalnat lite) om bryggeriets Goudenband. Och det är ju inte så dumt.

Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment jul 2010 (lagerstatus). Pris: 57:00 för 750 ml. Bäst före: 10-2015.

1 kommentar:

  1. Provade "skafferitempererad".
    Hade då en angenäm,intressant och ganska intensiv smak av främst körsbär. Rekommenderar er att prova om ni är intresserade av lite annorlunda smaker

    SvaraRadera