2010-12-08

BrewDog There Is No Santa

Någon gång för 20 år sedan läste jag en artikel, det kan ha varit i Slitz men troligare i Nöjesguiden, som försökte lansera begreppet ”Provosör”, en kombination av ”provokatör” och ”posör”. Någon som hade något att säga, och som gjorde det provokativt med sig själv i centrum. Flera provosörer intervjuades, men jag minns bara att Alexander Bard var en av dem.

BrewDog, det skotska bryggeriet med den höga svansföringen, skulle definitivt platsa i listan över provosörer: Visst har de ett antal viktiga poänger vad gäller brittisk ölkultu och bryggeribranschen Storbritannien, men ibland tycker jag att det skyms av deras yviga gester.

Att namnge en julöl There Is No Santa är ett sånt exempel, säkert menat för att skapa lite reaktioner hos de som ser flaskan, men själv tycker jag att det blir lite fånigt. Det är en kryddad mörk ale på 4,7%. Jag har fått intrycket att den framför allt säljs i Norden (nu ska vi se: 4,7% är Finlands öl-i-vanlig-affär-gräns va? Eller Norge?).

Julkryddorna väller ut när jag häller upp ölen: Kryddnejlikor, muskot, kanel, kardemumma,kryddpeppar, svartpeppar, enbär, ingefära… Det finns också lite toner av söt mörk vört och en lätt beska. När jag drack den i helgen tyckte frugan att den luktade som en bra julvört-limpa, och helt fel har hon inte.

Färgen är mörkt brun-svart (60 EBC), vätskan klar. Det stora skummet är ljust varmbrunt och kompakt, det sjunker sakna ner och fullkomligt tapetserar glaset med skumrester. Det ser ut som en snygg traditionell engelsk porter!

Smaken är - som väntat - mycket kryddig. Samtidigt är den väl balanserad och mogen: Ingenting sticker iväg. Kryddnejlikor, konserverad ingefära, muskotnöt, enbär. Malt-bakgrunden är (positivt) överraskande torr, närmast lätt. Kroppen är medellätt. Eftersmaken är lättare i kryddigheten, lite sötma kommer fram liksom en mycket försiktig ren beska. Kryddor och beska i slutet.

Kolsyran är rätt stark, massor av små bubblor. Vätskan är mjuk och krämig.

En orgie i kryddor, men ändå en balanserad och sammanhållen öl. Jag tänker mig den lite som en lite lättare version av Nøgne Ø Underlig Jul, som hade ungefär samma kryddblandning men en alkoholhalt på 6,5%.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter december 2010 (lagerstatus). Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: 04-09-11 (batch 297).

2 kommentarer:

  1. Helt rätt beträffande 4,7%-gränsen i Finland.

    SvaraRadera
  2. Norge har også 4,7%, og den er bredt tilgjengelig i norsle supermarkeder. Jeg tror det var Cask, som importerer både til Sverige og Norge, som bestilte denne.

    SvaraRadera