2010-12-24

Ocean EKO Julöl

”Du bara dissar all öl du dricker på senaste tiden” påpekade frugan. Helt fel har hon väl inte, få se om den här ölen kan vända trenden? Anledningen till att jag valde den framför den andra julölen i kylen var mest alkoholhalten, den för julöl relativt låga 5,6%.

Ocean EKO Julöl är alltså inte samma öl (=samma recept) som Ocean Julöl som i år bara funnits på krogen och lokalt i Göteborg. Oceanbryggeriet har tillverkat och engelsk winter warmer är stilen.

Doften är maltig med lite gräsig humle. Beskan finns där, men är mycket mild. Lite rostade toner och en aning julnötter.

Färgen är brunröd (40 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är ljust brunt och kompakt. Lite skumrester blir kvar på glaset då det sakta sjunker ner.

Smaken är maltig med lite söta brödlika toner (rågbröd) . Milt beska smaker balanserar malten med toner av hö, torkade blommor och en aning kaffe med grädde. Någonstans i bakgrunden finns blandade kryddiga toner. Medelstor kropp. Eftermaken är mjukt söt med lite gräsig humle, aningar av rågbröd och torkade aprikoser.

Kolsyran är mild till medium, medelstora bubblor. Vätskan är medel-mjuk.

En mycket brittisk winter warmer med torr malt och gräsig humle (som väl rent geografiskt är tysk) och en lagom mängd alkohol. Jag anar att den kan vara ännu godare på cask… Jag hade nog beställt in en pint till!

Betyg: 4. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment jul 2010 (lagerstatus). Pris: 31:20 för 500 ml. Bäst före: 2011-04-19.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar