2010-12-30

Gammal Fuller's Golden Pride

Med tanke på förra notisen (länk), vilken tur att kvällens öl är vällagrad. Jag var mest nyfiken på hur den skulle utveckla sig. Tror att jag köpte den när den kom på Systembolaget i april 2009. Bäst före-datumet är 25/03/10.

Golden Pride, en engelsk strong ale på 8,5% frånengelska Fuller's.

Doften har djupa trä-toner liksom en del starkvin, glögg och högvis av torkade frukter och russin. Det finns också en lite vass ton av alkohol och något slags lösningsmedel. Aningen oxiderad, vilket är föga förvånande. Ganska snygg doft som får mig att tänka på engelska miljöer med mycket ädelträ och lite cigarrdoft i väggarna.

Färgen ligger någonstans mellan teak och mahogny, för att dra vidare på den parallellen. Vätskan är aningen grumlig (ingen jäst i flaskan). Det mycket fina silkeslena skummet är lågt och varm-beige. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Smaken är stor och närmast mastig. Torkade frukter, russin, dadlar och aningen jästa övermogna äpplen. Kroppen är stor och påminner närmast om en belgisk quadrupel på 10-12%. En aning syrlig och något enkel mycket återhållen beska. Starkvin, lagrade fattoner av ek och lite vanilj… Tonerna av ädelträ och aningar av hasselnötter och en mycket lätt men fullt märkbar ton av möbelpolish finns i bakgrunden. Eftersmaken har en rätt kraftig sötma och lite lädersmaker liksom en ton av färsk exotisk frukt. I avslutningen dyker det upp lite alkohol liksom lite torra toner av russin och syrliga äpplen.

Kolsyran är mjuk och mild, vätskan tjock och kladdig.

En riktigt lyxig och välutvecklad upplevelse, den här ölen. Att köpa några flaskor och spara till nästa jul kan nog vara en utmärkt idé, det här är en perfekt öl att avsluta en helg med i eventuell fåtölj. Speciellt som den bara kostar 17:90 för 330 ml!

Betyg? Ja, vad ska jag säga? Någonstans kring 4-4,2 tycker jag nog den är värd.

6 kommentarer:

 1. Roligt att höra/läsa! Jag tyckte redan första gången jag drack den här rackaren att den var bra, och fick nästan känslan av att den fatlagrats. Med dessa ord i åtanke är det definitivt läge att låta några stå något år! Fast rekommendationen att köpa nu tror jag att jag bortser ifrån, med tanke på bolagets FB-uppdatering! ;-)

  SvaraRadera
 2. Detta är en av mina favoriter som jag alltid återkommer till..... dock den utan glas i

  SvaraRadera
 3. Har du någon flaska Snowblind från förra julen kvar? Jag drack en flaska igår, och tyckte den var riktigt bra!

  SvaraRadera
 4. golden priden är given som standardöl hos mig.. kanske ett av de mest prisvärda ölen på systemet idag enligt mig.

  eberlund - olradet.se

  SvaraRadera
 5. @Olle: Jag tror det. Eller om den är 2 år gammal.

  SvaraRadera
 6. Det er denne som er utgangspunktet for Fullers Vintageøl også.

  SvaraRadera