2009-12-31

2009

2009. Ett år sedan jag skrev mina tankar om 2008 (länk).

Jag börjar med det tekniska: Antalet inlägg på Ofiltrerat har minskat något jämfört med då (530 jämfört med 580), men det skyller jag på "notiser"-serien. Läsare har enligt Google Analytics ökat från 3.300 läsare per vecka till förbluffande 4.500. Kul med ett så stort intresse, som bara verkar växa och växa. Det hade jag aldrig kunnat tänka mig. Fast jag tycker att ni är lite dåliga på att kommentera.

Det har ju varit ett krisår, men inte för ölbranschen. Alla röster, från Carlsberg till de minsta, har samma kommentar till året: "Vi säljer mer och mer!". För många har det lett till rena kapacitetsproblem, man kan inte få ut öl till krogar och Systembolag i den takt som det säljer.

Ett fåtal har haft en viss överkapacitet, som Slottskällans, Jämtlands och Sigtuna. De har under framför allt andra halvåret 2009 fått kontraktsbrygga öl åt nya spelare på marknaden; distributörer som Wicked Wine och Galatea har tagit fram egna öl och Galtatea har anställt en meriterad bryggmästare. Detta är delvis ett nytt fenomen som ska bli intressant att följa. Kanske är det också det område där det varit mest debatt bland bloggkommentarerna.

Problem då? Tja, några bryggerier har till och från haft problem med infekterade öl, men jag upplever det som väldigt mycket mindre än förra året, och då har jag ändå kommit i kontakt med betydligt fler öl än förra året. "Om man är ett enmansbryggeri går ens tid åt 5% säljande, 5% bryggande och 90% städning" som Christoffer från Oppigårds påpekade.

Och så är det det här med information. De flesta småbryggerier är fortfarande dåliga på att uppdatera hemsidor eller på annat sått informera sina kunder. Här vill jag lyfta fram Strömsholms Brygghus med sina korta infomail; "Nu har vi bryggt XXX och levererat YYY till krogarna ZZZ och XYZ!". Kan högst ta ett par minuter att skriva, svårare behöver det inte vara.

Årets positiva överraskning har utan tvekan varit Sigtuna Brygghus. Jag hade nog gett upp hoppet för bryggeriet med infekterade öl med sökta namn och fula etiketter. Men så anställdes bryggaren Mattias, och saker började hända: Nya genomtänkta ölsorter, goda friska smaker och mycket attityd. Med risk för att verka vara en fanboy, tror jag att det kommer storverk från dem i år. Och jag fick just nyheten att de växt ur sin begagnade hamburgerrestaurang, så nu ska de öka bryggeriet med nära det dubbla!

Öltrender 2010? Jag kommer först att tänka på fatlagring. Innis & Gunn-ölen är oerhört populära hos Systembolaget, utan att jag helt begriper varför. Många av de mindre svenska bryggerierna har använt året till konsolidering, att brygga vidare på sina lyckade recept och satsa mer på överlevnad än experiment. Därmed inte sagt att det varit helt stilla. Och extremöl är på frammarsch i Sverige: Det har bryggts flera DIPA, öl med annorlunda ingredienser och imperial stouts än någonsin förut.

Grannlandet Danmark har alltid legat lite före oss vad gäller hantverksbrygd öl. Men det stora manfallet som jag spådde förra året hände aldrig; visst försvann en handfull, men till stor del har de överlevt genom att kämpa på och delvis sänkt priserna. Och det händer mycket kul där nere.

För personlig del har 2009 varit mer öl än någonsin.

I somras startade experimentet "Öppen ölprovning" på De Klomp, mest som ett sätt att få in lite gäster under de sommarmånader som är magra för en Linköpingskrog utan uteservering. Och det blev succé. Förutom provningar med mig och de andra i personalen har vi haft gäster från bland andra Great Brands, Wicked Wine, Oppigårds, Galatea och Nils Oscar. Möten och föreläsningar som gett mig massor med insikter och kunskap. Och lördagseftermiddagarna kommer att vara upptagna även i vår.

Fick också hoppa in och jobba i baren på De Klomp. Kul! Och Take har med stapplande steg börjat sälja cask ales till Linköpingsborna. Också kul!

Jag har också blivit bjuden på flera spännande ölupplevelser av Carlsberg Sverige; jag fick äta en välparad middag med Garrett Oliver från Brooklyn Brewery, jag fick vara med på Guinness' 250-årsjubileum på plats i Dublin och en mindre väl parad middag med Budweiser.

Så var det SB&WF, som i år kändes bättre och mer fokuserad än på länge. Men de är inte längre ensamma på banan, speciellt Örebro-mässan ska jag nog försöka åka på 2010, och så borde det väl gå att åka till Söderbärke igen?

Jag fick också möjligheten att besöka ölvänner i både Stockholm och Göteborg, och den nästan onödigt roliga ölbloggarträffen i Bromma!

Systembolaget? Jodå. Det har varit ett helt okej år, som framför allt under sista kvartalet har haft exklusiva släpp som skulle fått vilken extremölvän att svimma bara för ett år sedan. Nu ska vi bara se till att färsk öl blir ett ämne som de får upp ögonen för.

...jag fick just ett mail från Mikkeller där de berättar att de just ska brygga en öl på 1.000 IBU. Och äntligen är en bunt nya Svenska bryggerier är på gång att brygga sina första kommersiella brygder; Bäuerle Bräu, Stockeboda Gårdsbryggeri, Ängö Kvartersbryggeri, Klövsjö Gårdsbryggeri. Och även Göteborgs Nya Bryggeri verkar vara på gång. Det blir nog ett intressant ölår igen, 2010.

10 kommentarer:

 1. Bark, sedan jag blev ölintresserad för nästan exakt ett år sedan har jag i stort sett dagligen läst din hemsida, och den har blivit min största källa till kunskap och inspiration. Jag tackar för detta år med bloggen och avger som nyårslöfte att jag ska kommentera mer!

  Gott nytt år! Nu till hummerrisotton!

  SvaraRadera
 2. "Läsare har enligt Google Analytics ökat från 3.300 läsare per vecka till förbluffande 4.500."

  Talar vi om unika besökare eller?

  /Markus

  SvaraRadera
 3. Börjar 2010 med att utbrista HURRA
  till denna eminenta skumkrona i
  maltbruset. Ofiltrerat är fullständigt överlägsen.
  Avd teorier detta år så tror jag på
  BALANS efter ett par år av ekfatslagradefterbäverbajsätenkaffebönaputtradidubbelipadruckenurshotsglasmenhelstbilligaredebatt.
  Avslutar med en påminelse om att
  Sofiero (Kopparberg)gett oss helsidesannons i AB och EX om att man även 2009 var Sveriges mest sålda öl på bolaget. It aint over till the fat lady sings, dont you never forget it.

  SvaraRadera
 4. Jag börjar tröttna på alla dessa extremöl. 1000 IBU... Vem tycker med handen på hjärtat att sådant är gott? Dessutom lär man bara kunna uppfatta drygt 100 IBU, men det är antagligen en kul grej för aspbergerfolket att prata om.

  SvaraRadera
 5. Samtidigt brygger Kopparbergs Sveries sämsta öl.Sofiero är i särklass Systembolagets sämsta öl i sitt prissegment. (lågprisöl)
  Detta bryggeri satsar enbart på
  volym och inte på kvalité.
  Hoppas att det reder upp sig för
  Ölands Gårdsbryggeri igen.

  Ser fram att få smaka de nya bryggeriernas öl som är på gång.
  Din blogg är suverän. Ofiltrerat är den enda ölblogg som jag följer regelbundet.

  GOTT NYTT ÅR Mangnus

  Lycka till med ölbloggandet under 2010

  Sven-Dsvid
  Lund

  SvaraRadera
 6. Förstår inte folk som tröttnar på extremöl. Det är som att tröttna på att åka till Västindien och längta tillbaka till Kanarieöarna. Visst, har man varit många gånger i Västindien är det säkert kul med Kanarieöarna som omväxling men sen vill man ändå tillbaka till den mer fulländade upplevelsen igen!

  SvaraRadera
 7. Riktigt kul nyårskrönika Bark, bra jobbat.

  Själv hoppas jag att det blir mer extrem öl i år, framförallt från svenska bryggerier som jag tycker varit för återhållsamma.

  Kanske kan Sofiero rasa av från tronen. Det vore fint det :)

  Klart du ska åka på ÖBWF och SMÖF i år Bark. Då kan vi svamla ikapp ;) Glöm heller inte alla skoj hembryggarfestivaler. I år kommer bl.a. jag delta med några brygder i Göteborg.

  SvaraRadera
 8. Ofiltrerat är en av få bloggar jag kollar på dagligen. Riktigt bra skrivet!

  SvaraRadera
 9. Apropå semestermetaforen så tycker jag att det blir en bättre liknelse om man jämför en lugn semester i hängmattan med 10 dagars röj på Kanarieöarna.

  SvaraRadera