2009-12-18

Great Divide Fresh Hop

Senaste dagarna har det känts som jag fått i mig för lite humle. Vilken tur att jag köpte en bomber Fresh Hop Pale Ale från Great Divide Brewing Co, en amerikansk pale ale på 6,1%. 55 IBU. Den är humlad med "wet hops", det vill säga helt färsk humle som inte torkats.

Färgen är ljus bärnsten, vätskan är klar. Det tre fingrar höga kompakta skummet är gulaktigt. Massor av skumrester på glaset.

Doften har naturligtvis en hel del toner av amerikansk humle, lite citrusfrukter och en krämig bitterhet. Lite deg och en aning av katt-pink.

Smaken är humlig med likadeles amerianska toner av grapefrukt, smörkakor och en aning grillat kött. Beskan är medelstark och aningen skarp/syrlig. Eftersmaken innehåller lite alkohol och en lätt kemisk bitterhet.

Kolsyran är medelstark med medelstora bubblor. Vätskan är något lätt.

En ganska så obalanserad och lite tjurig APA, kanske inte så fräsch som namnet antyder.

Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter december 2009, när detta skrivs finns 3.240 flaskor i butikerna. Pris: 79:80 för 650 ml.

5 kommentarer:

 1. "Senaste dagarna har det känts som jag fått i mig för lite humle". Kände samma sak, köpte då den här ölen och drack den idag. Tyckte kanske att den var något bättre än vad du verkade göra, men jag håller med i stort.

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte den var kanon, riktigt trevlig korsning av APA och IPA! För övrigt sitter jag just på ett hotellrum i San Francisco och dricker en Anchor Steam!

  SvaraRadera
 3. Kanske är den ojämn och kanske hade du otur, min första var nämligen en höjdare och tycktes mig ytterst balanserad. Får se hur omdömet lyder efter flaska 2.

  SvaraRadera
 4. Jag drack den i lördags när tjejen och jag delade den medan vi lagade mat. Då tyckte jag att den var en perfekt laga-mat-och-snacka-öl. Jag kan hålla med om att det saknades något i mellanregistret bland smakerna, men överlag så uppskattade jag dess friska humlesmak.

  SvaraRadera
 5. Frisk och fruktig med smak av citrus, smör och ingefära. Både besk och bitter och lite vildväxt. Detta är en riktig favorit.

  SvaraRadera