2009-12-20

Snowblind Strong Ale

Ännu en ny svensk julöl: Snowblind Strong Ale är en amerikansk strong ale på 7,5%, bryggd av Sigtuna Brygghus för Wicked Wine Sweden. Den mesta malten är Münchener som kompletterats med Pilsener, Crystal och Pale Chocolate. Humlen har tillsatts enligt Hop-Bursting-tekniken, och det är inte lite heller: Amarillo, Cascade, Centenental, Columbus, Simcoe och Saaz!

Färgen är mörkt varmt brun. Det luftiga ljusbruna skummet är hela fem fingrar högt och lämnar en hel del skumrester på glaset. Ölen har jästfällning i flaskan.

Doften är stark och elegant med massor av humle-toner: Massor av frukter... Röda äpplen, russin, aprikoser, färska hallon. Det finns några mycket svaga kryddiga dofter av kanel och kryddpeppar. Mogna söta toner av dessertvin (med en aning alkohol), lite rostade toner och lösryckta toner av kaffe med grädde, saltlakrits och en aning smörkola.

Smaken är mycket intensiv och mycket bitter, men inte riktigt som en aggressiv DIPA. I stället för blommiga citrustoner finns här sura och torra toner som får mig att tänka på finsk lakrits, bittra örter (framför allt malört) och bittert kaffe. Lite rostade toner och en simpel kemisk sötma. Den långa eftersmaken har bitter-sura toner av limejuice. Utöver detta lätta toner av kaffe och mörk sirap i avslutningen.

Kolsyran är mild, de små bubblorna är milda i munnen. Vätskan är mycket mjuk och len och lite tjock.

Alltså. Det här är svårt. Det här är en mycket kompetent och komplex öl. Den tar plats och ursäktar sig inte. Och då får man ta att alla inte gillar den till 100%. Och som kanske framgått gör jag det inte. Inte för att jag är någon expert på amerikansk strong ale (den enda jag spontant kommer på att jag druckit är Stone Arrogant Bastard Ale), men den här blir lite för... Mycket. Den syrliga beskan blockerar alla andra smakupplevelser effektivt.

Och det kanske är bra om man äter julbord och någon välmenande äldre släkting trugar på en mat man inte gillar. Då kan man dricka den här till så känner man bara den där lätt rostade limejuicen.

Missförstå mig inte nu, jag är lika mycket humlehuvud som många andra. Men den här får mina sinnen att gå vilse. Dock vill jag hylla bryggaren Mattias Hammenlind och distributören/beställaren Wicked Wine för detta: Det är banne mig inte många svenska öl som vågar ta ut svängarna såhär mycket!

Jag låter nog den andra flaskan stå i skafferiet till nästa jul. Återkommer då.

Betyg: 3,55. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment jul 2009, när detta skrivs finns i butikerna 5.145 flaskor kvar. Pris: 33:50 för 500 ml.

2 kommentarer:

  1. Får ta och instämma, är absolut ett humlehuvud och aromen på ölet fick mig att gå i taket, dock tyckte jag efterbeskan bet i på ett sätt som närmast gjorde ont och skadade smaklökarna för resten av kvällen, väldigt skarp och obehaglig.

    SvaraRadera
  2. Dricker den just nu. Humlearomen är galen, kände den faktiskt i näsan direkt när jag öppnade kapsylen. Håller med om att den är lite obalanserad och att humlen smakar lite kemiskt, men i övrigt gillar jag den. Fast å andra sidan är jag lite förtjust i öl där smakerna kommer som en käftsmäll.

    SvaraRadera