2009-12-10

Midfyns Bryghus Double IPA

Humlerik öl ska ju drickas färsk, så det är bara att passa på: Double IPA är just en Double India Pale Ale från Midfyns Bryghus. Alkoholhalten är 9,2% och enligt etiketten har ordentilga mängder av Cascade, Chinook och Centennial använts under bryggningen. Så långt att väl…

Färgen är djupt orange-bärnsten med lite rött. Det stora skummet är varmt ljusbrunt. Det sjunker efter ett tag till ett tjockt lock, lämnandes lite skumrester på glaset.

Doften är inte så dominerad av den amerikanska humlen som jag väntat mig: Såklart finns det beska, men den domineras av smör och sötma. Aningar av grapefrukt, smörkola och lite alkohol. Inte direkt dåligt, men mer åt amerikansk barley wine än DIPA.

Smaken är bitter med citrustoner av lime, grapefrukt och pomerans. Lite sötma och växande smak av smör och kola. samt en rostad ton av mörkt rågbröd. Eftersmaken är måttligt bitter med en bismak av sur mjölk. Lite humliga toner av citrusfrukter och en lång smak av smör/margarin. Salt i slutet.

Kolsyran är medelstark; många små vassa bubblor. Vätskan är krämig, närmast tjock.

Ingen bra DIPA. För mycket smör, för lite humle och rå bitterhet.

Betyg: 2,75. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter december 2009, för närvarande finns 1.923 flaskor i butikerna. Pris: 66:00 för 500 ml.

10 kommentarer:

 1. Helt för smörig och fet känsla, håller helt med. Ingen höjdare alls.

  SvaraRadera
 2. Det var tråkigt att höra, från två personer.

  Jag tänkte dricka en flaska ikväll, hoppas att jag upplever den bättre.

  SvaraRadera
 3. En liten reservation kan väl vara att, om man kollar andras recensioner, ätt den här verkar väldigt ojämn mellan bryggningarna. Fast alla Systembolagets inköpta borde ju smaka ungefär likadant.

  SvaraRadera
 4. Dricker den just nu. Alltså vart kommer smöret ifrån? Det är ju inte så gott. Kände inte av det i första klunken men nu sitter jag och funderar på om jag ska hälla ut resten.

  SvaraRadera
 5. ja jag ska åtminstone lämna tillbaka min andra flaska, vidrigt.

  SvaraRadera
 6. Sitter med min just nu och kan inte riktigt avgöra om det smakar underhumlad DIPA eller överhumlad doppel. Särskilt bra är den i alla fall inte.

  SvaraRadera
 7. Drack en idag, beredd på det värsta efter kommentarer här, men tyckte den var helt ok. Ingen jättehöjdare, men heller inget magplask.

  Malt i näsan, humle i gommen. kola och smultron i svansen. Funkar.

  SvaraRadera
 8. Jag var också tvungen att prova min flaska, och jag håller inte riktigt heller med. Tycker inte att den smakade smör, möjligtvis lite smörkola, men inte smör (och jag är väldigt känslig för just smörsmak, jag spyr av lukten av smörpopkorn).

  Tyckte den var helt okej, ganska väl balanserad (alkoholen slog igenom precis lagom), en lite annorlunda fruktighet...lite åt vingummihållet (vilket jag gillade). Nej, jag gillade den faktiskt!

  Nu är jag en nybörjar ölnörd iofs, och dessutom tycker jag väldigt mycket om knäckiga, kolasmakande öl, så jag kanske inte är riktigt att lita på. Men jag kände ingen vidrig smörsmak! Jag skulle ge den 3.5, kanske t o m 4 i betyg.

  /Erik

  SvaraRadera
 9. @Erik: Smak är alltid subjektivt, du behöver inte ursäkta dig för att du tycker annorlunda. :)

  SvaraRadera
 10. Jag jag håller med om att smak alltid är subjektiv...och det är något som oroar mig lite när det gäller ölsmakandet eftersom den roll en förväntnig kan spela kan få förödande konsekvenser (precis som om man blandar smakandet med fel tilltugg, eller kanske rent av om man har en dålig dag).

  Det var därför jag i detta fall med mitt inlägg både vill förstärka tesen om att ölen kanske kan vara ojämn och att man inte ska lita för mycket på i detta fall din recension (som jag dock oftast litar på, då jag tycker du har väldigt bra smak och det är därför jag med nöje följer denna blogg, både i utbildande syfte, men också för alla bra tips). Mitt råd var helt enkelt att försöka närma sig denna öl förutsättningslöst, för jag tror att smör är en sån smak som man lätt kanske kan inbilla sig om någon annan (framförallt om det är en auktoritet) har sagt det.

  Men som sagt, smak är subjektivt och lyckligtvis är vi alla olika, för tråkigt vore det väl annars! :)

  SvaraRadera