2009-12-14

Brasserie Dieu Du Ciel! Péché Mortel

Mjahapp… Vad ska jag göra nu då? Det finns lite att välja på. Sammanställa notiserna. Sätta upp den sista undersökningen i den här jätteomgången. Skriva in någon av de två recensioner jag har i ett block framför mig.

Men ni som sett på rubriken och bilden fattar att jag i stället öppnar en öl.

Den här har jag en del förväntningar på, ty när en bunt flasköl dök upp på De Klomp från kanadensiska Brasserie Dieu Du Ciel! så var det en av dem som jag ville prova. Men det blev inte av då och någon kväll senare så hade just den sålt slut: Den kaffesmaksatta imperial stouten Péché Mortel. Alkoholhalten är 9,5%.

Men nu sålde Systembolaget flaskor, så jag köpte på mig ett par.

Färgen är kolsvart, vätskan är tjock och påminner mer om en söt likör än om en öl. Två fingrar högt varmbrunt kompakt skum. Nästan inga skumrester på glaset.

Den starka doften är torr med massiva rostade nästan brända toner. Massor av fin kaffelukt. Lite smörkola och gummi, aningar av mandel och alkohol.

Smaken är intensiv med massor av rostade toner, såväl svart kaffe/espresso som svart malt. En snabbt passerande smak av mandelkakor och kakao. Söta aningar av småkakor och karamelliserat socker. Eftersmaken har en värmande mjuk alkoholsmak, en elegant ren krispig bitterhet, smak av espresso och bittra färska örter. Smakerna är genomgående mycket väl balanserade och sammanhållna.

Kolsyran är mild med få och små bubblor. Vätskan är tjock, nästan redd, lite kladdig och mycket len.

Bra. Men är det den bästa kaffeöl jag druckit? Ja, på sätt och vis. Bland de stora och starka är det en klar favorit, men om man i stället vill ha något mindre alkoholpackat (inte för att alkoholen märks) så blir det svårare: Nils Oscar Coffee Stout är ju bra. Men frågan är om inte Dark Star Espresso Stout är lite bättre (jag har druckit den efter den recensionen och skulle lägga betyget högre nu)? Fast de är svåra att jämföra. Frågan är om det ens är viktigt, det här är bra öl alla tre.

Betyg: 4,35. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter december 2009, i detta nu finns 1.226 flaskor kvar i butikerna. Pris: 34:40 för 341 ml.

1 kommentar:

  1. Vad kul o se en kanadensik Öl recenserad här på bloggen. Dieu Du Ciel's brewpub i Montreal ligger bara några kvarter från där jag jobbar så jag blev lite förvånad att se en öl därifrån dyka upp på din blogg.

    Här är en annan kanadensisk coffee porter jag gillar:

    Mill Street Coffee Porter

    Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera