2009-12-25

Estrella Damm Inedit

Spanska ElBulli är troligen den mest omskrivna krogen i världen under 00-talet. Genom att kompinera ett sanslöst experimenterande med laboratorieliknande studier av råvaror skapade de under tiden kring sekelskiftet den molekylära gastronomin.

För några år sedan tog de tillsammans med det spanska storbryggeriet Estrella Damm en ny sorts öl. Bryggarna fick fria händer förutom att ölet skulle passa till mat med oljiga citrussmaker, vinäger, bittra grönsaker och allmänt feta texturer.

Resultatet blev Inedit, en semi-söt witbier kryddad med koriander och apelsinskal. Den är på 4,8%.

Färgen är gul-orange, vätskan något grumlig. Det fingertjocka skummet är gulvitt och kompakt. Nästan inga skumrester på glaset.

Doften är bitter-syrlig med viss sötma och en fruktig ton av ananas, jag kommer att tänka på kinesisk söt-sur sås. Lite exotiska kryddor och citrustoner från citron och apelsin. Kul!

Smaken är fruktig: Apelsinsaft, kryddig koriander, lite torra toner av mjöl och jäst. Citronljuice och blandade kryddor... Eftersmaken är mild med friska toner av citrusfrukter, lite beska och en söt aning i avslutningen.

Kolsyran är medelstark, bubblorna stora och rätt starka.

En intressant dryck som med stor sannolikhet passar utmärkt till de smakkombinationer som den togs fram för: Det är massor av uppfriskande smaker utan att ölen tar över allt.

Betyg: 3,85: Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter maj 2009, slutsåld. Pris: 47:70 för 750 ml.

5 kommentarer:

 1. Intressant, den storyn hade jag inte koll på. Tack!

  SvaraRadera
 2. drack den på picnic i början på juni, eller var det maj till och med? kanonväder ute, och en trevlig öl som passade rätt så bra ute i det fria, trots plastglas.

  SvaraRadera
 3. hur god som helst
  ulla

  SvaraRadera