2009-12-08

Notiser XVII


Såja, "smånyheter" är nu "notiser". Känns genast mycket bättre.

= = =

Edward har gjort en iPhone-applikation för att kolla var systembolagets ölnyheter finns i butik: Nya öl. Jag har en Symbian-telefon så jag har inte testat, men den är nog bra.

= = =

De raska gossarna på Schnille & Schmak har luskat fram vad som släppe i mitt-i-månaden december 2009: Länk. Jag känner mig personligen inte så lockad av dem den här gången...

= = =

Jag var ju med när Svenska Ölfrämjandet provade julöl i Norrköping i år, och nu har listan från provningarna i Stockholm, Göteborg, Lund och Norrköping officiellt sammanställts:
 1. Oppigård Winter Ale
 2. Midvinternattens Mörker
 3. Snowblind
Värt att notera att Oppigård vann med stor marginal. Och att Snowblind inte ens var med i Norrköping: Starkt jobbat, Wicked Wine/Sigtuna! Hela prislistan hittas här.

= = =

Julöl ja. Håkan Engström på Sydsvenskan har provat alla årets 37 julöl och kommit fram till lite andra slutsatser. Länk.

= = =

Om du inte fått nog av julöl så har BeerSweden en julkalender där han varje dag öppnar en luck... flaska och dissekerar den. Länk. Missa inte tävlingen där du kan vinna en Spitfire-t-shirt när du ändå kollar sidan!

= = =

För ett bra tag sedan skrev jag att norska galenpannorna Nøgne Ø experimenterade med sake-jäst och extremt långa jästider. Nu är den klar, och blir del 3 i serien Dark Horizon. Namnet blir mer exakt Red Horizon, och med siffrorna 17% ABV och 75 IBU utlovars en stor smakupplevelse. Länk till beernews.org-artikel. Etiketten har varningstext på svenska, så den kanske kan vara på väg hit dessutom?

= = =

British Guild of Beer Writers (jodå, den finns) har delat ut utmärkelser för årets ölskribenter i olika kategorier. Bästa bok blev Pete Browns Hops & Glory, en beskrivning av hans hårda jobb att återskapa ett riktigt cask brittisk IPA. Bästa blog blev Pencil & Spoon.

= = =

Den amerikanska sammanslutningen för ... hantverksbryggerier ... det finns ingen bra översättning för Craft Breweries... Brewers Association (website: Beertown) har satt upp en ny site med information och reklam för sin öl och filosofi: CraftBeer.com.

5 kommentarer:

 1. Frank från Nøgne Ø hade med sig ett tankprov på Red Horizon till Örebro-festivalen för ett par veckor sedan. Mycket spännande!

  SvaraRadera
 2. Thanks for the mention Magnus. Eight Christmas beers down,only 17 more to go.....

  SvaraRadera
 3. Hur är det nu med ditt förhållande till Beeradvocate? Varför länkar du alltid dit, istället för till Ratebeer där underlaget (antal recensioner och spridningen i världen på recensenterna) är mycket större?

  I detta inlägg blir det nästan fånigt med länkarna till Midvinternattens Mörker (3 rev på BA - 37 rev på RB) och Snowblind (0 rev på BA- 19 rev på RB).

  SvaraRadera
 4. @Tjogo: Jag är skandinavianansvarig ("BeerFly Guide") för Beer Advocate.

  Jag började recensera där i stället för för RateBeer eftersom BA-betygskalan passade mig bättre.

  SvaraRadera
 5. Har bara hunnit prova Snowblind och tyckte att det var riktigt smarrig. Tänkte testa Anchors julöl i helgen som ju skulle vara bra enligt Håkan Engström om jag inte minns fel.

  Vi träffade Björn Falkeström från Oppigårds på Stockholm Beer & Whisky i september. Det blev inget snack om just julöl men annat roligt ölprat. Ligger ute på FemKommaNoll.TV idag. :)

  SvaraRadera