2009-12-19

Sigtuna Holiday Booster 2009

Ibland tar saker onödigt lång tid. Så att skriva in den här recensionen; ölen drack jag ju redan i söndags, då det blev mitt val till gräddtårtan. Holiday Booster från Sigtuna Brygghus var tidigare (den dök först upp 2004, länk) en belgisk mörk stark ale gjord på jäst från en flaska Dupont Moinette.

Men det är historia nu. Holiday Booster 2009 är en ljus stark belgisk ale på 7,5% där bryggaren Mattias Hammenlind dragit på ordentligt med sex sorters malt, tre olika amerikanska humlesorter, tre belgiska jäststammar, koriander, kanel och muskot!

Färgen är blekt vinröd, det låga luftiga skummet är varmvitt.

Doften är kryddig med toner av kryddnejlikor och en lite oljig ton av stearin. Lite sötma och en mild bitter ton.

Smaken startar med söta toner av russin och en balanserande ren mjuk bitterhet. Julkryddor som kryddnejlikor och kanel dyker upp efter ett tag. Kroppen är relativt lätt, har det använts socker under bryggningen tro? Rena lätta bittre toner, en lätt syrlig ton och en komplex fruktighet - jag kommer att tänka på körsbär i cognac-chokladgodis och en lätt kemisk ton av vax. Lite alkohol och en lätt rostad smak i avslutningen.

Kolsyran är lätt, vätskan är aningen torr. Bubblorna är stora.

Kanske är den aningen mesig för 7,5%, men i stort är det här en välgjord "belgare" utan krusiduller. Som passar bra till prinsesstårta!

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 72:00 för 300 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar