2010-01-01

2009 komplettering


Jag fick visst inte med allt i gårdagens sammanfattning. Nackdelen med spontanskrivande.

Det handlar om ölbloggar. En genre som på många sätt exploderat i år... När jag satte igång för 2½ år sedan fanns det någonstans kring 4-5 stycken i Sverige. Nu följer jag någonstans kring 35 och har säkert missat ett antal.

Och de blir inte bara fler; de blir vassare, bättre och snyggare. Jag var för ett år sedan ganska så nöjd med vad jag själv skapat och tyckte att jag skrev precis det jag själv skulle vilja läsa (fortfarande ledstjärnan för bloggandet).

Men så kommer det andra. Som gör saker annorlunda. Har bättre källor. Skriver bättre. Är roligare. Dricker intressantare öl. Träffar fler och intressantare människor. Brygger själva.

Jag känner helt klart en blåslampa i baken och jag hoppas att det i förlängningen har gjort att Ofiltrerat har blivit en bättre blogg.

Nu kommer något svårt: Jag tänkte välja ut en handfull av dessa ölbloggar och berätta varför jag gillar. Vilket leder till att många inte kommer med. Men så är det ibland.

I slumpmässig ordning:
 • Schnille & Schmak. Startade i april. Gick omgående från att vara en lite intern öl-jag-druckit-lista till en av de bästa ställena för uppsnappad information om allt ölrelaterat. Får tag i Systembolagsnyheter innan inköparna bestämt sig, känns det ibland som. Snygg, ambitiös, närmast obehagligt välinformerad och beläst.
 • Good Morning Beer Lovers. "Trevlig stämning" är en bra sammanfattning. Ölrecensioner blandas med mer stockholmsrelaterade nyheter och hembryggning. Alltid lika läsvärt.
 • Beer Sweden, nykomling. en av de första svenska ölbloggarna som skrivs med ett inifrån-perspektiv av en som varit i branschen länge. Bra bredd.
 • Något att dricka, främst för hans mycket kunniga förklaringar av ölets kemi och biologi. Här finns det mycket att lära sig.
 • Femkommanoll.tv. Svensk webb-tv om öl? Jodå, det går att göra, men vilket jobb det måste ligga bakom! Ambitiöst och välgjort. Dock skulle jag gärna se att de klippte ner avsnitten ännu hårdare.
Senare komplettering till kompletteringen: Beerwell måste få ett speciellt omnämnande för sin systembolagsbevakningsagent. Ett oumbärligt verktyg, som jag hoppas blir onödigt när Systembolaget bygger om sin site, vilket jag fått för mig ska ske under kommande kvartal.

7 kommentarer:

 1. Tackar för omnämningen! Finns många bra man skulle vilja lägga till och hade nog själv inte riktigt "vågat" göra en sån lista... hehe

  SvaraRadera
 2. Jag gjorde en genomsökning och lyckades hitta runt 44 stycken svenska öl-bloggar, eller iallafall med Sverige som ursprungsland. Kan förstås också ha missat någon och det har tillkommit rätt många under året som gått så kanske är mer nu.

  Annars kan jag bara hålla med om bloggarna du nämner, allihop är kul att läsa och välskrivna. Det finns så mycket skoj att läsa så jag knappt hinner med. Vill också slå ett slag för "Öl är gott resor är kul" som jag gillar för alla resor och andra personliga skildringar. Samt "Ölkultur med David & Fredrik". Jag har fler favoriter men det skulle bli en lång lista att nämna alla :P

  Hur som helst så ska det bli kul att se vad som dyker upp på alla bloggar i framtiden.

  SvaraRadera
 3. Thanks for the mention Magnus :) 2010 looks likes being a very interesting year for beer in Sweden. It's going to be one hell of a ride!

  SvaraRadera
 4. @bark Tack! Jag hoppas detsamma, och är det inte som vi vill ha det får agenten bli ännu bättre. :)

  SvaraRadera
 5. Får slänga in ett lite sent tack jag med! Det är verkligen roligt att ölbloggosfären växer! För visst är det alltid motiverande - och lärorikt - för en själv när mer kunnigt folk börjar skriva!

  SvaraRadera
 6. Vi tackar och bugar! :)

  Din blogg är en blogg vi alltid försöker hinna med att följa. Skulle gärna få ha med dig i ett framtida avsnitt!

  Vi tampas med längden på avsnitten, matighet vs korthet. All feedback är välkommen. Vilken genomsnittslängd skulle du helst se?

  /Tomas på FemKommaNoll.TV

  SvaraRadera
 7. @Thomas: Jag har lärt mig något slags allmän visdom att folks uppmärksamhet minskar betydligt efter 6 minuter, så det är en tid jag skulle försöka sikta på om jag skulle göra något motsvarande.

  SvaraRadera