2009-12-06

Ayinger Winter-bock

Mörkt och kallt ute och en tysk bock i kylen? Jo, det får väl duga. Ayinger Winter-Bock kommer från Privatbrauerei Franz Inselkammer KG / Brauerei Aying och har stamvörtstyrka 18,5° samt alkoholhalt 6,7%.

Vätskan är klar, färgen är djupt varmt brun. Den jättestora skumkronan är ljust brun, kompakt och krämig. Skumrestera på glaset är tjocka.

Doften har en klar lätt ton av alkohol, men det skrämmer inte bort på något vis. Massor av malt, söta (farinsocker, toffee) toner av pumpernickel, friska blommiga bittra toner. Lite karamelliserat socker och en lätt aning av choklad.

Smaken är intensiv, men samtidigt rund och mjuk, den undviker att bli övertung. Mycket malttoner såklart, liksom en mogen sötma. En ren robust bitter ton i bakgrunden som balanserar utan att ta över. Smaker av russin och torkade aprikoser samt en mjuk alkohol-ton. Eftersmaken har en intressant ton av grillat kött (sockerkulör?), choklad och mörkt rågbröd. Den länga beskan växer något med toner av bittermandel och exotiska frukter.

Kolsyran är mild, trots det finns det gott om små friska bubblor. Vätskan är krämig och aningen klibbig.

En av de bästa bocköl jag druckit! Massor av smaker, samtidigt som den är lätt att njuta: Det är fortfarande en öl för sejdel snarare än cognacskupa som vissa doppelbock-öl kan bli.

Betyg: 4,6. Tillgänglighet: Systembolagets julöl 2009 (när detta skrivs finns 4.399 flaskor kvar). Pris: 29:90 för 500 ml.

3 kommentarer:

  1. Bara jag som reagerade negativt på att det är humleextrakt i den här rackaren?

    SvaraRadera
  2. Har du druckit något mer från Ayinger?

    SvaraRadera
  3. @Victor: Jag har druckit deras Oktoberfest-öl, men inte recenserat den.

    SvaraRadera