2009-12-01

Slottskällan Black Rocket Porter

Black Rocket Porter är ”en porter i modern amerikansk stil” bryggd av Gamla Slottskällans Bryggeri i samarbete med Stefan Gustavsson (tidigare bryggare hos Grebbestad) och Wicked Wine. Alkoholhalten är 5,5%.

Färgen är kolsvart, det två fingrar höga skummet är varmt brunt. Inga skumrester på glaset.

Doften är lätt rostad med sötma och gräddiga smöriga toner. En hel del fruktig humle och en vaxig kemisk aning. Kraftig, balanserad och inbjudande.

Smaken är rostad med toner av kaffe, karamelliserat socker och en mjuk sötma. En hel del aromatiska humle-smaker; torkade frukter, vaxkritor, bittermandel och havregryn. Eftersmaken har en växande beska, en mild söt ton och lite värmande alkohol.

Kolsyran är mild till medium; de mjuka bubblorna är ganska stora. Vätskan är medelmjuk.

En mycket välgjord amerikansk porter, lagom stark med lagom alkoholhalt. Gott.

Betyg: 4,2. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter december 2009 (i detta nu finns 30.781 flaskor kvar). Pris: 19:80 för 330 ml.

15 kommentarer:

 1. Bryggd på Slottskällan...

  SvaraRadera
 2. belyser den här j-a röran som uppstått med en massa företag som designar etiketter och snart är väl alla bryggerier i Sverige bara en grå massa produktionsenheter. Utvecklas ölkulturen? Knappast!

  SvaraRadera
 3. Var är ölen bryggd?
  Slottskällan eller Sigtuna?
  Det står ju ingenting om den på någon av deras hemsidor...
  Designmässigt ser den ju inte ut som en Slottskällans iaf. Inte en Sigtuna heller för den delen...

  SvaraRadera
 4. På Ratebeer är den inlagd som Slottskällans: http://www.ratebeer.com/beer/slottskallans-black-rocket-porter/113482/

  SvaraRadera
 5. På etiketten står det Slottskällan, ingen tvekan om saken.

  Fantombryggerier är inget konstigt. Är alla bryggerier i USA, Belgien, Tyskland och Danmark (för att ta några exempel på länder där etikett och bryggeri inte nödvändigtvis hör samman) bara en grå massa av produktionsenheter?

  SvaraRadera
 6. Slottskällan. Jag skrev fel i hastigheten. Åtgärdat!

  SvaraRadera
 7. Det är ingen Slottskällanöl därav att den inte hittas på deras hemsida och inte har samma utseendeprofil som övriga Slottskällan. Det är helt enkelt en öl som är bryggd i deras bryggeri men som sagts i inlägget gjorts av Stefan och Wicked Wine, http://www.wickedwine.se/WickedBier.htm.

  SvaraRadera
 8. Låter spännande, får testa den ikväll i samband med tvättstugebesöket.

  SvaraRadera
 9. Grymt god!!! Här ska handlas fler :-)

  SvaraRadera
 10. yes, denna var riktigt god! Kul!

  SvaraRadera
 11. Hur kan man säga att etikettsöl inte berikar ölkulturen? I USA tillverkar Sam Adams och Brooklyn sina produkter på både egna och andras bryggerier, och här i Europa brygger Mikkeller sina öl hos bland annat Nögne, Struise, Stone, Three Floyds och Brewdog.

  Jag har själv tagit fram ett flertal produkter som jag utvecklat och sålt i samarbete med Wicked Wine. Tanken är att det så småningom skall bli ett nytt bryggeri där jag tillverkar ölet själv, men vi har valt att först testa marknaden genom att licensproducera vår öl hos andra bryggerier. Sigtuna har varit mycket tillmötesgående och har tillverkat MNM, Snowblind och Påsk Alt åt oss, men vi har offererat Systembolaget flera öl som Slottskällan har erbjudit sig att producera. Av dessa är det Black Rocket Porter som vunnit offertförfrågningarna.

  Under 2010 kommer vi starta ett nytt företag och börja producera även andra öl som vi kommer sälja genom Wicked Wine under varumärket Mohawk. Det innebär att våra öl även kommer finnas tillgängligt på fat och flaska på restauranger och inte bara på Systembolaget. Om allt går enligt planerna kommer det senare under året att starta ett nytt bryggeri eller bryggeripub i eller omkring Göteborg.

  Mvh,

  Stefan Gustavsson
  Mohawk Brewing

  SvaraRadera
 12. Apropå etiketter, feta minuspoäng för förkortningen "b*rp". Så himla pubertalt. Som om öl inte har nog med imageproblem.

  SvaraRadera
 13. @Peter: Det där har jag faktiskt inte tänkt på. Jo, det kanske var lite onödigt.

  SvaraRadera
 14. Bryggd här eller där...
  Den är kanongod och Svensk och micro och...dom har den på mitt lilla bolag! Och jag har en nu i
  mitt SW&BF glas och det är Nyårsafton så
  Njut och var glad!
  Gott nytt ölår alla ölfantaster i Sveriges långa land!
  Anders E

  SvaraRadera