2009-12-02

Smånyheter XVI

Först en liten förklaring: Att något dyker upp under min serie "Smånyheter" betyder inte att det handlar om en liten eller oviktig händelse, det betyder mer att det går att beskriva i så kort text att det blir fånigt att ha ett eget inlägg om det.

= = =

Ny svensk ölblogg, den här är engelskspråkig och verkar huvudsakligen vara en öldrickarlogg. Belgian Friday heter den och det är "Yury" som ligger bakom.

= = =

BrewDog, Skottland har nu bryggt världens starkaste öl, Tactical Nuclear Penguin, en imperial stout på 32%. (webvideo)

= = =

Schnille och Schmak har som vanligt ölsveriges bästa underrättelseavdelning, och presenterar redan nu ett antal lanseringar på Systembolaget våren 2010. Länk.

= = =

Lokalnyheter: De Klomp har den här veckan storstädning, plockar isär fatölsystemet och kopplar därmed inte in några nya fatöl. Under slagordet "ingen ska behöva gå törstig" laddar man i stället kylarna med minst 20 nya flasköl.

13 december firar krogen 1 år med en specialmeny (inkluderande ett Maredsous-glas att ta med hem). Biljetter finns att köpa i baren

= = =

Mer lokalt: Black Lion Inn har fått in ett antal fat och cask från Ridgeway samt flaskor från Dugges, Sigtuna och Mikkeller.

= = =

Japanska ölamarknaden krymper, och bryggerigruppen Asahi är nu på jakt efter bryggerier utanför landet för att kunna öka sin världsmarknads-andel.

= = =

Braisilansk-belgisk-amerikanska jätten Anheuser-Busch-InBev har under hösten planerat att sälja det tyska bryggeriet Beck's. Nu rapporteras det att de ångrat sig och vill behålla dem.

= = =

Ölands Gårdsbryggeri har lagt ner sin verksamhet enligt distributören Brill. Tidsbrist har enligt dem varit huvudanledningen. Tråkigt, även om jag själv alltför ofta tyckte att deras öl var väl svajiga.

= = =

Den brittiska öltidningen Beers of the World, vars resereportage, stilguider och bryggarintervjuer jag speciellt uppskattade, slutade att ges ut i samband med augustinumret 2009. I stället hänvisar de till recensions-siten Tastingbeers, som dock inte verkar uppdateras den heller.

8 kommentarer:

 1. Det blev ju en del, jag som knappt tyckte det fanns något nytt nu.

  SvaraRadera
 2. Jävligt trist med Ölands Gårdsbryggeri, även om de som sagt var rätt ojämna i kvaliten.

  Tråkigt också med Beers of the World. Förklarar varför jag inte har hittat den på pressbyrån på länge.

  SvaraRadera
 3. Petimätern slår till igen!

  1. Kalla dem i så fall "notiser" eller "i korthet".

  2. "Asahi är nu på jakt efter bryggerier utanför landet för att kunna öla sin världsmarknads-andel"

  Öla! ;o)

  SvaraRadera
 4. Intressant att Brewdog hade Dan från Systembolaget med sig i fryshuset för Tactical Nuclear Pinguin. Men det finns väl ingen chans de tar in den, för om de skulle göra det så skulle den säkert bli äckligt dyr.

  SvaraRadera
 5. Tycker att det är tråkigt med Ölands. Stort fan av Segerstads Lättöl, överlägset bästa lättölen?

  SvaraRadera
 6. @Johan A: 1. Bra idé! 2. Fixat. Dessutom hade du missat ett "välrdens" ;)

  SvaraRadera
 7. Så länge du använder rubriken "Smånyheter" så tycker jag du inte behöver förklara varför, men börja inte skriv "små nyheter" för det är inte samma sak.

  SvaraRadera
 8. @Pilsnerrogge: Fast jag tycker faktiskt att "notiser" låter snyggare.

  SvaraRadera