2009-12-04

Grebbestad Lunator 2009


Mer lite reflektioner än en recension, dubbelbocken Lunator från Grebbestads Bryggeri har jag nämligen recenserat tidigare. Fast brukade inte den säljas på våren förut?

Fortfarande är det en vacker öl med en djup rik brunröd färg och ett litet skum. Doften är full av russin, torkad frukt, vörtbröd och söta frukter. Smaken är rik och elegant med russin, torkade äppelringar, mycket malt och mörkt bröd/sirapslimpa. Eftersmaken är lång och mycket bahaglig med russin, knäckebröd, fruktkarameller och en mycket lätt humlebeska. Kolsyran är mild.

Alltså: Fortfarande en riktigt bra dubbelbock, klart den bästa i Sverige och fullt i klass med många av de tyska. Dock skulle jag vilja ha lite mer kropp för att den ska kunna tävla med de riktiga höjdarna som exempelvis Paulaner Salvator.

Sveriges bästa lageröl? Kanske det ja.

5 kommentarer:

 1. förra året släppte de väl en majbock va? kanske den du blandar ihop med, för visst har det varit höstsläpp åtminstone de tre senaste åren om inte mitt minne sviker mig.

  SvaraRadera
 2. @Dempa Du har som vanligt rätt.

  SvaraRadera
 3. Den är definitivt inte ens i närheten av Ayinger Celebrator.

  SvaraRadera
 4. Intressant att ett bryggeri som omsätter mer och mer och ändå går back år efter år. Har det något att göra med deras extremt billiga öl? Samt var den bryggs i vissa fall för att hålla dessa priser?

  //Johan Åslund Sundsvall

  SvaraRadera
 5. Grebbestad har nya ägare sedan mitten av 2006. Efter köpet har omsättningen fördubblats och när jag slutade i våras var produktionen i nivå med toppåret 2002. 2007 skedde en total omarbetning av företagets grafiska profil och ölen började säljas i hela landet. Detta innebär givetvis stora kostnader som belastar resultatet. Jag vet inte vilka planer bryggeriet har för framtiden. Om dom fortsätter växa kommer det förmodligen krävas stora investeringar. Det är också möjligt att dom väljer att konsolidera och optimera kostnaderna. Under 2008 såldes 550 000 liter drycker varav 375 000 liter öl. Beroende på produktfördelning går det att producera mellan 400 och 450 tusen liter utan att bygga ut, förutsatt att efterfrågan är lika stor i januari som i juli, vilket förefaller orimligt att tro.

  /Stefan Gustavsson, Mohawk Brewing

  SvaraRadera