2009-12-09

Godzilla

Godzilla ja… Det är alltså den DIPA som Dempa från dempabeer bryggde i somras, 9,9% alkohol och 105 IBU står det på den snygga etiketten.

När andra bloggare (och bryggaren) provade den först tyckte de att den var för spritig och att jag gjorde bäst i att vänta lite med den.

Och det har jag gjort nu.

Vätskan är ganska grumlig (trots försiktig upphällning), färgen är kallt brunröd. Det stora skummet lugnar efter ett tag ner sig till ett fingertjockt hårt täcke och lämnar massor med rester på glaset.

Doften är amerikanskt humlig och rätt så trevlig: Grapefrukt, lime, citronkola, aprikosgodis och lite citronsyra och alkohol. Fast det finns också en vag svårbestämd doft av … modellera? Aningen svag för stilen, men annars bra.

Smaken är... Sådär, faktiskt. En lätt unken ton av filmjölk/yoghurt blandas med en kraftig amerikansk humle-fruktighet. Den omtalade alkoholsmaken är relativt väl dold, men blir kraftigare i slutet. Lite gummi och peppriga toner. Smakerna är stora och kraftiga, men kropp saknas i stort. Det finns en del kemikalier och lösningsmedel i eftersmaken liksom en humlesmak som snarare är sur än besk. Gräddkola, citrus och målarfärg i slutet.

Kolsyran är medelstark; små mjuka bubblor. Vätskan är torr och relativt lätt.

Jag har svårt att avgöra om det här är ett humlemonster som gått vilse, eller om någonting hänt med ölen i skafferiet. I vilket fall drack jag bara ungefär 1 deciliter av den, det kändes inte speciellt trevligt att dricka mer av den helt enkelt.

Ett mycket kul projekt, och jag är jättetacksam att jag fick en flaska att prova. Hoppas att de kommande ölen blir mer lyckade!

Betyg: 2,15. Tillgänglighet/pris: Gåva.

3 kommentarer: