2009-12-10

Systembolagets nyheter vår (februari 2010)

I slutet av oktober skrev jag om det nyhetssläpp som Systembolaget kallade Vår (länk). Idag kom listan som presenterade vilka öl som vunnit sina platser i detta släpp. Teman för släppet var bland annat "Det heta kryddiga köket" och "Nord- och Sydamerika".

De börjar säljas 1 februari 2010 och är tänkta att hållas i sortimentet under 2-3 månader.

Namn, storlek, alkoholhalt, kvotgrupp, inköpt antal, pris, (inköpt antal)
Jag vet inte vad ni tycker, men jag tycker att det där ser ut som en riktigt trevlig blanding av gamla bekanta och nya intressanta öl.

7 kommentarer:

 1. Det är en del riktigt trevliga öl på listan, men det ska bli intressant att se om de verkligen får in flaskor nog så att de räcker i 2-3 månader?

  SvaraRadera
 2. Ja, vad menas med att det ska räcka 2-3 månader? Om alla flaskor går åt efter 14 dagar tas det in mer då? Annars är det väl ingen skillnad mot de nuvarande tillfälliga släppen där det i vissa fall gäller att vara snabbt ute.

  Grymt bra öl hursomhelst.

  SvaraRadera
 3. Som jag fattar det är de här ölen inköpta i en bladning av de gamla fasta och tillfälliga släppen:

  De som ska till modul T5 är köpta i ett visst antal (som står i listan), de på den övre halvan av listan garanterar bryggerierna att det ska finnas tillräckligt med öl för att det ska räcka i de moduler de gått in i.

  Hur det senare ska gå till rent tekniskt vet jag inte, men någon av bryggarna bland läsarna kanske kan förklara?

  SvaraRadera
 4. Är det inte är ngn volym angiven så får man leverera mot efterfrågan. Man kommer överens om en budgetvolym, vilken man inte gärna skall underskrida, men sen vill väl alla sälja öl så man får väl brygga så mycket man tror kommer att säljas. systemboalget tar dock inget ekonomiskt ansvar i fall försäljningen går dåligt. Det enda man är garanterad är butikstäckning under försäljningsperioden. Är det tvärt om volym angiven köper SB in den volymen punkt slut.

  mvh
  Björn
  Oppigårds

  SvaraRadera
 5. De "vanliga" tillfälliga laneringarna i olika moduler som tidigare köpts in med förutbestämt antal på obestämd tid (dvs tills de är slut), kommer under 2010 ersättas av säsongslanseringar (som exempelvis julölen alltid varit), där försäljningsperioden är förutbestämd men inte antalet.

  Systembolaget garanterar en viss minimikvantitet, men de flesta räknar nog med att åtgången blir större, så producenterna får göra en uppskattning av hur mycket som kan tänkas behövas och sen får man revidera det efter hur försäljningen fortlöper. Eftersom ledtiden för produktionen är ca 1 månad tror jag det kommer finnas så det räcker av de flesta ölen i åtminstone 2 månader och sen kommer de nog en efter en att ta slut under tredje månaden då ingen vill riskera att sitta på ett jättelager när försäljningsperioden är över.

  T5-lanseringarna är exklusiva lanseringar. De köps alltid i förutbestämt antal.

  Dugges 1/2 Idjit! är f.ö. justerad till 10.000 flaskor.

  Vänliga hälsningar,

  Marc Schuterman
  Brill & Co

  SvaraRadera
 6. Tack före era svar, Marc och Björn. Då verkar jag ha haft ungefär rätt i alla fall.

  SvaraRadera
 7. Någon mer än jag som kommer hamstra 1/2 Idjit!?

  SvaraRadera