2009-12-16

Dugges Celebration!

En av de öl jag drack efter maten på De Klomp-jubileet i söndags var Celebration!, den American Pale Ale som Dugges gjorde till sitt treårsjubileum förra året. 6,5%.

Färgen är brun-bärnsten med ett drag av rött. Det fingertjocka fasta skummet är gulvitt, en del fina skumrester lämnas på glaset.

Doften är frisk av färsk humle; citrus nötter och lite virke. Mycket amerikanska toner.

Smaken är först lätt och väldigt inbjudande. Mycket humle med tiner av citrus och aprikoser. Rätt så stor beska och en del blandad exotisk frukt. Lite som Avenyn Ale från samma bryggeri, men ett par storlekar större i allt. Sa jag att smaken var fräsch? Eftersmaken har smak av citrusfrukter, från syrlig lime till söt-fruktig clementin. Amerikansk humle med ganska stor kropp. Aningen alkohol och exotiska frukter i avslutningen.

Kolsyran är medium till stark; vätskan förhållandevis lätt.

En av de mest lättdruckna och väl humlade (inte samma sak som välhumlade) svenska öl i den amerikanska stilen som jag druckit, och som står väl upp mot sådana som Red Seal Ale och når nästan till Sierra Nevada Pale Ale. Bravo, Dugges! Linköpingsbor: Köpläge!

Betyg: 4,3. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 72:00 för 300 ml.

3 kommentarer:

 1. Celebration låter ju riktigt smarrig.

  Angående Red Seal, är det nån mer än jag som relaterar en av smakerna till snus? Är själv inte snusare så den har aldrig riktigt fallit mig i smaken.

  SvaraRadera
 2. Wow, låter verkligen lovande om den närmar sig Sierra Nevada Pale Ale! Får väl bli ett besök på De Klomp i dagarna så man inte missar denna. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Riktigt färsk i Sverige är ju det här givetvis mycket bättre än Sierra Nevada Pale Ale. Hur den sistnämnda smakar i USA är väl säkert en annan sak. :)

  SvaraRadera