2009-12-24

Betatest av öl

För en tid sedan fick jag ett mail med en fråga om jag kunde tänka mig att förhandsprova en eventuellt kommande öl.

Det kunde jag.

Så för några dagar sedan kom det ett paket med posten. Den innehöll ett kortfattat brev och en flaska.

Lika bra att göra förutsättningarna klara: Jag vet vem som skickat flaskan och lite vagt om hur den eventuellt kommande ölen kan tänkas lanseras (något jag lovat att inte föra vidare). Däremot vet jag inte var ölen är brygd och av vem, vilken typ det är eller vilka ingredienser som använts eller när den är bryggd. Jag har fått tillåtelse att recensera den här på bloggen.

Flaskan, en halvliter, är enbart märkt "4,8" med tuschpenna och jag antar att det är ölens alkoholstyrka i volymprocent. När jag packade upp den ur paketet var den kraftigt grumlig med lite partiklar flytandes i vätskan, så jag bestämde mig för att den skulle få vila i kylen ett tag.

När jag öppnade flaskan hördes ett kraftigt pysande och en rejäl kolsyra bildade snabbt ett skum som höll på att ge sig upp ur halsen. Jag hällde ganska kvickt upp halva flaskan i en SW&BF-ölprovarkupa. Där skummade det rätt bra med ett lätt fräsande.

Efter ett kort tag har skummet omvandlats till ett lager med några millimeters tjocklek, det är gul-vitt. Inga skumrester på glaset, fast det ser lite smutsigt ut längs kanterna. Vätskan är grumlig och brun-bärnsten.

Doften är aningen oren och lite spritigt jästig med en bakgrund av amerikansk humle (grapefrukt, citrusfrukter, lite kemikalier) och en halvsöt jordig doft. Aningar av tobak och rök.

Smaken är torr och lätt. Vaxduks-toner och lite jästiga smaker. Orenade och splittrade toner av amerikansk och brittisk humle. Kropp saknas helt.

Kolsyran är kort och stark, vätskan lätt och aningen mjölig i munnen.

Nej. Den här är antingen ett riktigt ordentligt magplask, eller infekterad av flera olika mikroorganismer. Eller en kombination av de båda. Jag drack ungefär 50 ml innan jag hällde ut resten. Trist, idén var ju jätteintressant.

1 kommentar:

  1. Såhär ett år senare så har jag fortfarande ingen aning om den där ölen.

    SvaraRadera