2008-03-01

Zeunerts Werde

Zeunerts är sedan ett antal år tillbaka ett varumärke i Kopparbergs-portföljen. Ölen verkar dock fortfarande tillverkas i Sollefteå. Den här ölen verkar vara deras premiumlager i profilflaska med twist off-kapsyl.

Men vad betyder namet Werde egentligen? En tyska form av "vara"? Något efternamn? Vet någon av er?

Ölet är ljust gul med lite guldnyans. Det låga vita skummet försvinner rätt fort utan några rester.

Doften är blommig med ganska mycket aromhumle. Lite bitter med söta, nästan konstgjorda inslag av godis. En liten aning av mint och mandel. Aningen torr.

Smaken innehåller mer humle än jag väntat mig. Inte så att den är speciellt bitter, utan mer i en blommig-gräsig-smörig aromatisk smak. Lite toner av grönsaker/kål. Den är ganska söt. Eftersmaken adderar lite mer bitterhet, torr humle och exotiska frukter. Avslutningen är kort och aningen syrlig.

Kolsyran är ganska kraftig, mediumstora bubblor. Krämig vätska.

Det här är troligen den bästa och mest balanserade ölen jag druckit från Kopparbergs-familjen. Betyg B+ 3,35.

Soundtrack: Thug Murder "Right Back" (2000), Gubbar Svenssons Trio "Min älskling du är som en ros" (1995), The Latin Kings "Vem e maffia" (1994), Extreme "Politicalamity" (1993), Robert Broberg "Mariga Mary" (1969), Iron Maiden "No Prayer For The Dying" (1990)

4 kommentarer:

 1. Vet inte om du upptäckte det, men undersidan på varje flaska går att använda för att twista av kapsylen på nästa. Rätt smart lösning faktiskt så man slipper vrida sönder händerna.

  SvaraRadera
 2. Det är samma lösning som Åbro har på sina profilglas. Kan man gissa att det är en amerikansk idé?

  SvaraRadera
 3. Första gången jag såg nå't liknande var i botten på Erdinger Champ-flaskorna för några år sedan.

  SvaraRadera
 4. Werde = (gammalsvenskt) värde?

  SvaraRadera