2008-03-17

Sandbacka Pale Ale

Jag vet inte riktigt varför jag var mycket förvirrad över vilken öl det var jag egentligen drack och recenserade. Det kan inte ha varit alkoholen, för den här drack jag under sen eftermiddag i lördags som första öl för dagen.

Jag kanske hade tankarna på annat håll, för den öl jag drack på Bishops Arms Vasagatan Stockholm beskrev jag senare som "Någon slags bitter från Skebokvarn".

Det var ju helt fel; det finns ju inte ens något bryggeri där! Var jag ute efter Skebo Bruksbryggeri som jag pratat om dagen innan? Kan det nog ha varit.

Så jag tittar på lappen jag skrivit: "Söderbärke Pale Ale". Okej, ingen bitter utan steget upp i smakstyrka (det är inte lite ironiskt att "bitter" är den näst minst bittra ölen i klassisk brittisk nomenklatur). Men... Det finns inget bryggeri i Söderbärke (däremot en spännande ölfestival och en mycket livaktig ölförening)? Förvirringen tilltar.

Så jag tittar på den alltid uppdaterade listan över bryggerier hos Svenska Ölfrämjandet. Klickar på några misstänkta och känner direkt igen logotypen från Sandbacka Bryggeri.

Och jajamensan, på Rate Beer finns en recension av deras pale ale, som druckits på exakt rätt krog vid rätt tidpunkt: Pale Ale från Sandbacka Bryggeri!

Skummet är litet, luftigt och vitt. Vätskan är aningen grumlig och medium brun-röd. Den ser faktiskt lite lätt oren ut.

Doften är mjölig, lätt bitter med inslag av småkakor och en antydan till unkenhet.

Om den här ölens utseende och doft var tveksamma, så var smaken så mycket trevligare, jag noterade "väldigt brittisk". Lätt malt med en fin sötma, lite mineraler, fin fruktig bitterhet. Lätt eftersmak med inslag av torkade frukter och lite jäst.

Kolsyran är mycket mild och vätskan ganska lätt, ölen ger i minnen den där typiska real ale-känslan även om den hällts upp från ett keg.

Om jag blindprovat hade jag nog kunnat svära på att det var en engelsk pale ale från ett cask. Vilket innebär att den följer sin stil väldigt väl. Kanske ingen öl som förändrar världen, men väl en riktigt god törstsläckare till lite flottig mat. Och sådan uppskattar jag mycket, betyget blir C+ 3,2. Vad gäller utseende och doft gissar jag att det är detaljer som de kommer att snygga till med tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar