2008-03-18

Southern Tier Oat

Kvällen på Oliver Twist började lida mot sitt slut. Vad skulle vara en värdig avslutning för mig och Baggen som var kvar? Ölmenyerna granskades åter.

Vi ropade fram den entusiastiske servitören. "Har ni något spännande på stor flaska, något intressant som kanske inte finns på meyerna och som skulle passa oss?". Efter någon minut kom han tillbaka med tre flaskor: En som kan ha varit Brooklyn Local 1, en Unibroue Quelque Chose och så en flaska Oat från Southern Tier.

Vi valde alltså den tredje (mycket eftersom mitt sällskap för kvällen är förtjust i raktebränslestout), en Imperial Oatmeal Stout på respektingivande 11% (den första batchen var faktiskt på 12,5%) som är #2 i bryggeriets serie Black Water med starka stout-varianter.

Ölen är svart, men kring kanten anar man en mörkt gyllene ton. Vätskan är klar. Det uppstär nästan ingen skumkrona alls.

Doften är ungefär den man kan vänta sig av en kraftig havre-stout: Russin, lite alkohol, rostade nötter, choklad och kaffe.

Smaken domineras först av kaffetoner. Sedan kommer det rostade nötter, kokt kött, buljongtärning, havrekakor/havregröt/havregryn. Det finns en trevlig lätt (korn-) maltighet i bakgrunden. Efter en liten stund dyker söta toner av svarta vinbär och rostbiff upp. Eftersmaken är söt med toner av milt kaffe och mörk choklad.

Kolsyran är mild, vätskan medeltjock.

Ännu en "stor öl" som erbjuder allt men kan begära av en sådan här öl. Trevliga toner av havre. Betyg A- 4,15.

4 kommentarer:

 1. Klargör gärna här: betyder oatmeal stout att det är råg eller havre iblandat? Jag har alltid antagit havre.

  Fördömd öl, förresten.

  SvaraRadera
 2. De fyra sädesslagen:

  Vete - wheat
  Havre - oat
  Råg - rye
  Korn - barley

  En oatmeal stout görs huvudsakligen av korn med en större eller mindre del havre.

  SvaraRadera
 3. Att jag i min recension först skrev "råg" kan nog mest betraktas som ett stavfel, som nu är rättat.

  SvaraRadera
 4. Du ser vilken tilltro jag har till din ölkunskap. ;)

  SvaraRadera