2008-03-24

Att flytta vatten

Ibland får man lite dåligt samvete. Som när man just fått en låda med jättespännande öl från andra sidan jordklotet och inser att det mesta som gått på fraktbåt faktiskt är... vatten.

Men ibland blir det ännu absurdare. När jag gick på studentpuben HG kring 1995 var det Åbro som gällde, och då och då använde de den rätt stora kunden (enligt uppgift Åbros näst största efter Systembolaget) för att testa nya produkter. En av dessa var den ljusa lagern Hummel Original från Åre Bryggeri & Co.

Åre Bryggeri har inget eget bryggeri utan hyr in sig på andra bryggerier som tillverkar öl åt dem. Ungefär som Millingstorps Gårdsbryggeri. Under mitten av nittiotalet var det alltså Åbro
som bryggde den. Men för att verkligen få in Åre-känslan så transporterades vatten från Åre till Vimmerby i tankbil.

Det kändes redan då lite... Onödigt? Speciellt som jag minns ölen som ganska standardmässig.

Soundtrack: Sator "Sharp Dressed Man (live)" (1990), Depeche Mode "What's Your Name" (1981), Jocke Boberg & Kjell Arlinge "Tango" (2005), The Bloods "Button Up" (1980)

7 kommentarer:

 1. "Utländska öler behöfwa icke at förskrifwas före wåre Swenska magar; ty det wore at gå öfwer sjön efter watten."
  Carl von Linné

  Själv håller jag iofs inte riktigt med. Det är skillnad på vatten och vatten, och jag tror nog att tjeckiskt öl är bäst för pilsner och skånevatten är bäst för Skånerost-kaffe.

  SvaraRadera
 2. Inte för inte som den grönländska ölen görs av smält inlandsis... Någon som smakat den förresten? Går den att få tag på i sverige?

  Men visst håller jag med om det absurda att frakta vatten hit och dit. Säger dock inte att det är fel, bara absurt ;)

  SvaraRadera
 3. Hej där! Kul ämne att bara skriva om öl. Ser att du också kommer från Linköping.

  SvaraRadera
 4. DET STOD EN ENSAM #100 Nøgne Ø PÅ HYLLAN NÄR JAG VAR PÅ BOLAGET IDAG!!! JAG TOG DEN!!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 5. skulle ta det där med att transportera åre vatten med en nypa salt...med tanke på hur skrattretande det är att läsa på
  "åre bryggeriets" hemsida...att de får kalla sig för bryggeri är helt otroligt...känns om man ska transportera vatten...skulle det bli en rätt dyr affär...jag är skeptisk...

  SvaraRadera
 6. dempa: You lucky bastard!!!

  Just #100 är den av deras öl som jag är mest nyfiken på. Och så klart en av de få därifrån som de inte hade inne på BA Vasagatan.

  SvaraRadera
 7. Det är helt sant absurt att frakta vatten runt omkring i världen. Själv har jag börjat brygga öl själv och som bonus fått färskt, gott och välhumlat öl med låg miljöpåverkan.
  Det största problemet med det tycker jag är att det kan vara svårt att hitta de jäst-strains som man vill ha (t ex Rouges Pacman-jäst).
  Med hjälp av mineral- och pH-tillsatser kan man dock komma rätt nära originalvattnens kvalitet.

  Du har en skön blogg rullande, fortsätt med det!

  SvaraRadera