2008-03-28

Falcon Bayerskt 2,8%

Folkölsdags! Falcon Bayersk 2,8% från Carlsberg Sverige.

Färgen är lite urvattnat röd-bärnsten. Det två fingrar tjocka skummet. I stort sett inga skumrester lämnas på glaset.

Doften är maltig och aningen söt. Antydningar till surnad mjölk och en torr doft av humleextrakt. Det finns några doftrester av smör och nötter.

Smaken är maltig med milda toner av jäst. Söta toner av nötter blandas med en bitterhet som är torr, kemisk och anonym. Eftersmaken är lite bitter och krämig med smaker som påminner om köttbuljong. Avslutningen innehåller smörtoner och amerikansk "Cream soda".

Kolsyran är ganska kraftig, små bubblor. Vätskan är lätt, på gränsen till vattning. Betyg D+ 2,4.

Det fanns en tid i Sverige då Bayerskt öl (internationellt kallas typen "Vienna Lager") var det enda alternativet på krogen till en vanlig ljus lager. Jag är tacksam för att det inte längre är så. Å andra sidan var det bättre än att bara ha en öl att välja på.

Soundtrack: Invisbl Scratch Picklz "How A DJ Sound" (1999), BWO "Obsession (Johan S remix)" (2006), svenska akademin "framtidens början" (2002), Lord Kitchener "My Whifes Nightie" (?), Johan Surman "At Dusk" (2000), Nisse Hellberg "Annorlunda Virke" (2007), ABBA "Rock'N'Roll Band" (1972)

2 kommentarer:

  1. En av många orsaker till att jag gillar denna bloggen är att du tar dig tid att testa öl som jag väldigt sällan dricker.
    Falcon Bayersk 2,8% är knappast en öl som jag köper när jag nätt och jämt har råd -och tid- att testa det som släpps på bolaget.
    Ändå är det väldigt intresant att läsa dina recensioner om dessa öl och nästa gång jag dricker en folköl kommer jag nog inte vara lika negativt inställd från början.

    SvaraRadera
  2. Tyckte just Bayerskt 2.8 kändes blek och tråkig vilket kändes konstigt då en massa människor i min bekantskapskrets pratat upp den. Har även en vanlig från SB som står och väntar på mig. Kan jag förvänta mig mer från den eller kommer den att vara lika blek?

    SvaraRadera