2008-03-10

Att handla av Systembolaget är som att ha ett gammalt förhållande

Så var det i fredags dags för årets påsköl. Av vilka de intressantaste lär vara tvärslut innan det ens blivit blåmåndag.

Årets urval kändes väl som ett mellanår, kanske med ett stort undantag: För första gången fick vi hit norska Nøgne Ø God Påske. Som jag lär återkomma till.

Men det jag funderar mest över är hur det kan ha gått till när flaskorna hamnade på sina butiker.

Jag handlar normalt hos butiken i Tornby, Linköping. Som är en av de butiker som i nyhetslistorna listas som "Följande butiker lagerför de flesta (men inte alla) nyheter". Och de brukar, när det gäller öl, i stort sett ha in alla saker som inte är jättespeciella.

Mycket riktigt. Alla sorters påsköl fanns där. Utom två, de intressantaste. De från Nøgne Ø och Åländska Stallhagen. Jag frågade en av säljarna. "Ja... Den ja. Den gick inte ens att beställa. Den var slut när vi försökte". Nämnde det för säljaren i kassan. "Den var ju helt omöjlig att köpa in. Vi kan inte göra mer än så...".

Trist. Men ett fåtal fanns i den lite mindre butiken inne i city. Det var nu fredag kväll och jag skulle jobba under lördagen. Jag ringde under lunchen min vän som bor i samma kvarter. Han smög förbi . Dock fick han ett oväntat dåligt bemötande:
Kund: Ursäkta, det ska finnas nån norsk påsköl här nu?
Personal: Det känner jag inte till *börjar gå bort*
Kund: Men vänta, det var nån lite mer entusiastorienterad öl?
Personal: Då finns den nog inte här alls *går ut på lagret*
Nu hittade han flaskorna till mig (tack tack!) i alla fall, vilka överlämnades lite senare samma dag.


Bara en sort kvar. Lite surfande på lördagen gav att det fanns kvar exakt 2 flaskor på stadens tredje Systembolagsbutik, den lilla i Ekholmens Centrum. Eftersom jag slutade jobba halv två övervägde jag att åka förbi och titta. Men jag orkade inte. "Det är nog bara 'luft i databasen'" funderade jag på väg hem.

Men de fanns kvar i eftermiddags (måndag), så av ren nyfikenhet åkte jag till affärscentrumet. "Om det nu inte är felräkning eller snatteri, varför säljs inte de två sista flaskorna?"


I butiken fanns svaret: Det var skyltflaskorna, som låg på en displayhylla strax över den tomma hyllplatsen. Jag roffade flaskorna, och ser nu en komplett påskölskollektion i köket.

Slutsatsen är att handla på Systembolaget kan vara som att ha ett gammalt förhållande; man vet ungefär vad man har att vänta sig, men man vet aldrig exakt vad man får.

Jovisst ja, jag har ju faktiskt redan druckit en av påskölen; Mariestads Påskbrygd från Spendrups. Om den har jag följande att säga:

3 kommentarer:

 1. Jag trodde också att SBs hemsida stämde vad gällde lagersaldo i Linköping, så döm om min förvåning när jag i morse hittade samtliga påsköl i City (måndag). Normalt sett brukar ju denna butik knappt få in någon av de mer ovanliga nyheterna.

  Nögne Ö fans en hel låda plus sex flaskor. Stallhagen fanns inte listad på nätet samma morgon, men fanns flera lådor av strax efter öppning.

  Nu ikväll var lagersaldot 99 st för Stallhagen. För Nögne Ö var motsvarande siffra 15.

  Då jag betalade fanns inte Stallhagens streckkod registrerad. Undrar om det möjligtvis kan förklara varför den inte fanns listad?

  Vem har sagt att det ska vara enkelt att vara konsument!? :-)

  SvaraRadera
 2. Don't get me started on streckkod: Det var en av de stora gnällorsakerna när jag jobbade som säljare på Systembolaget 2003: Just då registrerades streckkoder lokalt i varje butik, men så plötsligt gick inte det eftersom det centraliserats. Anledningen var "risk för fel och fusk" om jag minns rätt.

  SvaraRadera
 3. Jag åkte till Torpavallens Systembolag i Göteborg i lördags, de skulle ha de flesta sorternas Påsköl. Hittar inte EN ENDA PÅSKÖL! Frågar personalen, som säger: "Vi har ingen påsköl därför att en 'medarbetare' glömt beställa hem! De kommer på måndag.."
  Gosse va irriterande.

  Fick brumma iväg till Olskrokens Systembolag, en liten butik som inte har "nästan nånting" i vanliga fall. Men jodå. Förutom de man misstänkte sig kunna hitta (Mariestad, Three Hearts och Falcon) så fanns där Nögne och Pumpviken, så jag fick iaf tag i en av dom.

  SvaraRadera