2008-03-26

Nyheter i beställningssortimentet och antinyheter april 2008

"Har han slutat dricka öl?" undrar en allt mer orolig läsekrets. Nja, tillfälligtvis. Eftersom jag har fått någon slags förkylning så håller jag mig borta från alkohol några dagar. Dessutom brukar inte recensionerna bli särskilt bra när de görs med nedsatt luktsinne. Jag får bjuda på lite uppsnappade nyheter och motsatsen i stället.

Alla fakta kommer från Svenska Ölfrämjandet, närmare bestämt från signaturen Lorenzo.

Nyheter i Systembolagets beställningssortiment april

Som utlovat kommer Göteborgssviten, Dugges tolkningar av klassiska brittiska öltyper in i beställningssortimentet. Distribuerade av Brill.

Dessa säljs i kollin à 20 halvlitersflaskor.

Dessutom kommer följande (kollikravantal inom parentes):

Antinyheter - bort från fasta sortimentet april
Flera av dem kommer att saknas av mig. Framför allt Bass, Heaven och Oatmeal Stout. Å andra sidan... När köpte jag någon flaska av dem senast? Jättelänge sedan. Man kan också notera att flera av de tråklager som nu försvinner var de som kom med i det fasta sortimentet under 2005.

Och på tal om Heaven, var den för första gången sedan intrroduktionen för åtta år sedan borta från tappkranarna på krogen Oliver Twist. Detsamma gällde bittern Fallen Angel. Undrar om det är ett tecken på något?

Vilka kommer förresten in i det fasta sortimentet då? Det har jag väl redan skrivit om här... Det hade jag visst inte. Konstigt. Jaja, får bli en annan dag.


12 kommentarer:

 1. Aj aj, det finns några där som jag inte har hunnit prova ännu. Bäst att lägga på ett kol...

  SvaraRadera
 2. inga större förluster förutom heaven då, men det är samma här hur ofta handlar man den...
  det verkar ju nästan som heaven och fallen angel är på väg att pensionera sig uppe ipilgrimstad, kanske är det tid för nya brygder att ta plats där känns ju som ett tag sedan de kom med något nytt, eller har jag fel?

  har följt utvecklingen lite angående ölands gårdsbryggeri, läste på ölfrämj. att de skullle till beställningssortimentet snart via brill. någon som har ngn aning om närmare bestämt när?

  tack bark för en läsvärd blogg!

  SvaraRadera
 3. Nej anonym, jag tror inte du har fel. Senast det kom något nytt (förutom säsongsölen) var väl tiotaggaren och det var ju bara en tillfällig nyhet Hoppas jämtarna överraskar oss rejält med något otippat.

  SvaraRadera
 4. Jämtlands har nog valt att försöka få ihop lite pengar med det sortiment som finns. Vilket mycket väl kan vara en klok strategi för att överleva långsiktigt.

  SvaraRadera
 5. Jämtlands får gärna presentera en IPA i närheten av 7%! Då skulle jag bli glad.

  Den enda jag nog kommer saknar där är ölen från det Kungliga Bryggeriet i Tjeckien. Den brukar jag köpa ibland.

  SvaraRadera
 6. Hoppas Dugges öl kan säljas på lokala bolag frampå likt andra bryggerier gör. Någon annan får dock göra "grovjobbet" att göra dem tillräckligt populära...

  SvaraRadera
 7. dempa: låter som en god ide! jämtlands är ju duktiga på beska ale och en amerikansk stark ipa/dipa vore hur fint som helst tror jag!

  håller också med om att krusovice är lite av en förlust, den va ett bra sessionöl och en av få bra burköl... till en billig penning dessutom!

  nu önskar jag mig ordentlig AIPA av jämtlands, varöfr inte på burk, tänk oscar blues!

  det känns annars som en ideé från toekn på öland.. hur går det med hans öl och SB!? mkt nyfiken på hanses öl

  SvaraRadera
 8. Angående Krusovice:
  Är det "Krusovice Imperial" som försvinner, eller "Krusovice Premium Lager"? Enligt listan på Ölfrämjandet är det "Premium lager". Men vilket öl är egentligen "Krusovice Premium Lager" - varken beeradvocate eller www.krusovice.cz listar någon "Krusovice Premium Lager", men det kanske är samma sak som "Krušovické světlé"?
  Numret för Premium Lager är på ölfrämjandet är 1528, men enligt systembolagets hemsida motsvarar det "Krusovice Imperial" på burk. De butiker som ska ha "Krusovice Imperial" på burk har dock den vanliga "Premium Lager"-burken.
  För övrigt var det bara någon vecka sen jag såg reklam för "Krusovice Premium Lager" i Dagens Nyheter.

  SvaraRadera
 9. kalle: Förvirrande. Jag får kolla upp det i morgon.

  SvaraRadera
 10. Jag ändrade till Krusovice Premium Lager. Imperial verkar bli kvar. Men jag är fortfarande inte 100% säker.

  SvaraRadera
 11. Jag såg en till ölreklam från Krusovice i dagens Metro, med en Imperial-burk.

  Jag såg att f.ö. att Imperial på burk har annat mått på beska än Imperial på flaska på systemets hemsida, och annan smakbeskrivning - den för burken överensstämmer med den för "Premium Lager"-burken.

  SvaraRadera
 12. Katastrof att Heaven försvinner, det är ju min favorit bland mörka lageröl! Får väl bli mörk Primator i fortsättningen för några andra svenska i den kalibern finns inte.

  SvaraRadera