2008-03-01

Pilsner Urquell

Dags att recensera Pilsner Urquell i originalvarant, 4,4%. Den görs också av Plzeňský Prazdroj. Enligt dem själva är det här själva urkällan (tyska urquell) till pilsnerölen.

Färgen är ljust gul; det vita två fingrar höga skummet är luftigt. Antydningar till skumrester på glaset.

Doften innehåller smör och bitter humle (rätt ordentligt bitter faktiskt). Lite aningar av kokta grönsaker och mineraler.

Smaken är frisk med en fin bitterhet och smaker av aromhumle. Milda toner av smör/margarin och grönsaker. Bittra frukter och vitt bröd. Eftersmaken är torr med en distinkt (men inte dominant) bitterhet, lite alkohol och sjärnfrukt.

Kolsyran är medelstark, vätskan är mjuk och lite tjock.

En Tjeckisk pils... Bitter, frisk och ren i smaken. Men ändå inte så jätteintressant, det finns mer spännande alternativ. Och folkölen känns väldigt blaskig i jämförelse! Betyg: B- 3,45.

5 kommentarer:

 1. Kom igen nu Bark!
  Urken är ju kanongod.....eller ja...definitivt bland dom tre godaste pilsnerna jag testat...vilket inte betyder så mycket då jag inte är någon stor pilsnerfan. Ge mig gärna några förslag på bättre pilsner så ska jag prova.

  Själv drack jag vår-ale från Oppis igår.Positivt överraskad blev betyget då jag brukar ha svårt för milda, ljusa och torrbeska springales.

  //Martin

  SvaraRadera
 2. Så gärna: Bernard Nefiltrovaný, Dačický (Kutnohorský Světlý Ležák), Kozel, Søgaard Jomfruhumle har alla fått högre betyg av mig än Pilsner Urquell.

  SvaraRadera
 3. Perfekt!
  Ska dricka dom så fort jag får chansen.

  Tackar!

  //Martin

  SvaraRadera
 4. Kozel är det perfekta ölet till smörgåstårta. Bara en sån sak!

  SvaraRadera
 5. Nu var du elak.

  Dačický är RIKTIGT fin, men går den att få tag på utan att åka till Kutna-Hora?

  SvaraRadera