2008-03-21

Oppigårds Easter Ale

Easter Ale var öl som jag hade svårt att kategorisera:
A note on the categorization: It didn’t really fit in any of the categories. Deep brown, it got loads of roasted malt (both barley and oat) and American hops (Centennial and Cascade). Conclution: It is American strong ale. But at just 5.3% ABV, I couldn’t really say “strong”. So I put it in “Old Ale” as it suites the beer the most although it is not matured or blended.
Men i alla fall då (påsken 2006) gillade jag den hör ölen och gav den A eller 4,4 i betyg. På Oppigårds hemsida läser jag att de i år bytt ut humlesorten Centennial mot Chinook. Ursprungligen på grund av den rådande humlebristen, men bryggarna hävdar att resultatet inte blev ett dugg sämre av bytet. Och läser jag lite humlesammanfattningar utläser jag att Chinook ska ha lite mindre citrussmak och mer kryddig karaktär.

Färgen är djupt brunröd; det stora kompakta fasta skummet beige. En hel del skumrester lämnas på glaset då skummet mycket långsamt sjunker ner till en två fingrar hög krona. Vätskan är klar.

Doften är kraftig och syrligt fruktig. Citrus, bittra örter, buljong, en rejäl rostad brödig maltighet med lite sötma (sirapslimpa?).

Smaken är först torrt bitter. Sedan kommer en behaglig sötma (brun farin), och en mer komplex humlesmak. Det finns hela tiden en närmast sirapssöt bakgrund med rostade, lätta toner av choklad och mörkt rågbröd. Bitterheten finns också där, men går mer i vågor som skiftar mellan citrussyrlig, kryddigt bitter och metalliskt torr. Eftersmaken är behaglig, men relativt fort avklingande. Det som blir kvar är en milt söt ton av malt och mörkt bröd.

Och det är då jag plötsligt inser det, det här är ingen Old Ale! Det är ju en klockren Extra Special Bitter med amerikansk i stället för engelsk humle!

Var var jag? Tja, vad är kvar? Kolsyran. Den är mjuk och mild. Vätskan är ungefär på samma vis, mjuk, behaglig och elegant.

En mycket trevlig öl. Men är den värld 4,4? Må de, över 4 är den i alla fall. Blir det även i år den bästa påskölen? Det finns minst en kandidat kvar...

Soundtrack: Toots & the Maytals "Just Like That" (1980), Twenty 4 Seven "I Can't Stand It (Bruce Forrest Remix)" (1990) , Johnny Bode "Timmerflottar-Sixten" (?), Erasure "Star" (1989), Eggstone "Water" (1994), Robert Broberg "Gummimadrassen" (1967), Bernt Dahlbäck "Bumpa På" (?), Bo Kaspers Orkester "Under Balkongen" (1993), Hubert Kah "That Girl" (1986)

2 kommentarer:

  1. Värld 4.4? Är det en uppgradering av Tellus 3.2? ;)

    Hörrudu.. jag tycker denna är den klart godaste påskölen. Som du säger, känns den mer som en ESB med amerikansk humletouch!

    Har letat förtvivlat efter Spring Ale, hann bara prova 2 st. Men den verkar ha tagit tvärslut nu :(

    En fråga. Drack en Björnebryg 5.3% (burk, från SB) igår, och på ingredienserna står det: Vatten, Humle, Kornmalt och Råfrukt!
    Råfrukt istället för jäst?? Är det vanligt? Vilka fler öler kör på sådant, och vad blir skillnaden?
    Sådär, nu har du underlag till ett helt nytt inlägg på bloggen där du kan reda ut begreppen :)

    SvaraRadera