2008-03-29

Dithmarscher Maibock

Ännu en öl från Schleswig-Holstein, vänligt importerad av mamma.

Maibock är tyskarnas traditionella våröl, lite alkoholstarkare och mer humlat än den vanliga för att passa för vårens-ankomst-rajtan-tajtan. Även om den heter maj så börjar de ofta säljas redan i slutet av mars och ett par månader framåt. Einbecker är väl den mest kända, och jag tror att det är från den som traditionen med gröna etiketter kommer.

Men nu är det Maibock från Dithmarscher Breuerei som ska dissekeras. Om jag fattat det rätt är det en ny produkt för året.

Färgen är guld; det höga luftiga vita skummet sjunker sakta till en två fingrar hög skumkrona under ett stilla fräsande. Antydan till skumrester lämnas.

Den friska doften är väldigt maltig med toner av gräs och hö. Lite söta toner av sirap och kola och en aning jäst.

Smaken är även den maltig och aningen söt. Jag noterar en hel del gräs/hö, sötmandel, gräddkola och nyutslagna träd. Eftersmaken lägger på detta en mild, nästan omärkbar bitterhet och än mer gräs och... björksav. Avslutningen är något torr.

Kolsyran är mild för att var en lageröl. Små bubblor. Vätskan är medel till tunn.

Inte minsta spår av de 6,5% alkohol; se och lär, svenska storbryggerier!

Något jag inser är att den här tonen av färskt gräs ofta dyker upp från öl som gjorts i nordvästra Tyskland. Kan de ha någon sorts aromhumle som de är speciellt förtjusta i? Intressant i vart fall. Betyget? B+ 3,9.

Soundtrack: Ison & Fille feat. Sabo & Gurmo "Ge mig!" (2006), Hansson & Karlsson "Space" (1969), Paradise Lost "Harbour" (1999), Scientist & Root Radics "Scientist Ganja Dub" (?), Bob Marley & the Wailers "No Sympathy" (1970), Dr Dre "Lyrical Gangbang" (1992), Spånka NKPG "Vad jag behöver (förlängd version)" (2006)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar