2008-03-21

Nøgne Ø God Påske 2008

Jag måste säga att etiketten (ny för året) har ett koncept som är lika fyndigt som oväntat: En moai! Nøgne Ø - det kompromissløse bryggeri har gjort om receptet till sin påsköl ordentligt och från att ha varit en witbier 2005-06 och en Amerikask Pale Ale 2007 är God Påske i år en Belgisk Stark Mörk Ale. Batch #331.

Färgen är mörkt röd-bärnsten. Det mycket höga smutsvita skummet faller efter en stund ner till ett tjockt ojämnt skumlager med en ordentlig ring. Inga rester på detsamma dock. Vätskan är något grumlig.

Doften är som sig bör exotiskt fruktig (äpplen. kiwi, aprikos, bananskal, ananas) med en hel del jäst. Örtkryddor, lite torr malt och en svag ton av rök. Väl sammanhållen och stilsäker.

Smaken är först lite vaxartad - kemisk. Sedan kommer det kraftigt bittra örtkryddor, en rätt kraftig smak av jäst och en mild sötma. Först senare hittar jag de exotiska frukterna från doften. Eftersmaken är sött fruktgodisartad med torr-bitter humle och en mycket lätt smak av jäst och mineraler (salt).

Kolsyran är medium med pyttesmå friska bubblor; vätskan mjuk och aningen tjock.

Jag hade hört mycket gott om den här ölen men hade faktiskt inte en aning om stilen. Det var ärligt talat inte riktigt vad jag väntade mig, och jag vet inte riktigt vad. Det är inte min favoritstil direkt även om den här följde hur den ska smaka (påminde faktiskt en del om Tripel Karmeliet som ju är av en annan men närliggande typ) så blir "bara" betyget B- 3,5.

Soundtrack: Supertramp "School" (1974), Arja Saijonmaa "Låt kärleken slå rot" (1999), Teddy Wilson "Prelude to a kiss" (1968), Spånka NKPG "Inget Tjafs" (1999), Richie M "12th Planet" (1998), Svenska Akademin "den obligatoriska slagdängan" (2002), David Bowie "Sound and Visison (Remixed Version 1991)" (1991), Doris & Gösta "Jag klarar vad jag vill" (1999)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar