2008-03-29

Dugges Johannas Bästa

En Best Bitter är... ibland en version av bryggeriets vanliga bitter där man lagt i en aning mer av allt. Ibland ändras lite mer i blandningen av malt eller humle.

Det mest spridda exemplet på en Best Bitter är Adnams Broadside. Skillanderna mellan de olika ölen i bitterfamiljen är dock hårfin, det en bryggare kallar Best Bitter kan en annan klassificera som en Special Bitter eller rentav en Strong Bitter.

Att just ha i lite mer karamellmalt i sitt vanliga bitter-recept är precis vad Dugges gjort när de skapade Johannas Bästa. Som en av ölen i deras Göteborgssvit är den döpt efter en skulptur i staden; "Johanna i Brunnsparken".

Nog med kallprat, dags att hälla upp!

Färgen är bärnsten, det uppstår ett lätt fräsande ljud när man häller upp. Vätskan är klar och det höga ljusbeigea skummet faller ner till ett två fingrar högt luftigt skum.

Doften är söt och kraftig. Torkad frukt, lite jäst, mandlar, lite citrus, aprikoser och russin. Trevligt.

Trevlig var däremot inte smaken. Obehagligt söt med en smak av gammal disktrasa och andra orenheter. Kolsyran är också överdrivet vass och hård.

Nej, den här ölen är infekterad eller på annat sätt skadad av någonting. Den tänker jag inte betygsätta eller ens dricka upp. Mycket tråkigt eftersom jag bara hade en flaska och den var rätt knepig att få tag i.

4 kommentarer:

 1. Har druckit den här en gång på fat. Då tyckte jag att den var riktigt bra med en härlig real ale känsla. Måste som sagt vara nåt fel på din flaska eller också är den bara mycket bättre på fat.

  SvaraRadera
 2. Även jag har druckit den på fat och tyckt att den varit riktigt god...

  SvaraRadera
 3. Ja det där låter ju inget vidare. Maila Micke himself så kanske du kan få bli kompenserad?

  SvaraRadera
 4. Ville bara skriva ett litet kommentar och onska dig all gott. Keep up the good work!

  SvaraRadera