2008-03-18

Port Brewing Hop 15

Som att sitta vid skogsbrynet och bli mullad i ansiktet med en massa gröna tallkottar!
Orden kommer från min vän Thorild när vi delade på en flaska Hop 15 från Port Brewing, Kalifornien, USA. (Thorild är upplänning, varför han uttalar "mulad" lite konstigt)

Fast jag kanske ska ta det från början: Vi satt på Oliver Twist i fredags och funderade efter maten. Vad ska vi ta in för öl? En amerikansk Double India Pale Ale hade ju såväl jag som Baggen sett fram mot. Vi detaljstuderade den uppdaterade öllistan, men kunde inte riktigt bestämma oss. Personal tillkallades. Servitrisen rekommenderade Stone Double Bastard, men den hade Baggen redan druckit ett glas av. Så... Vi önskade oss en öl vars humle hoppade upp ur glaset och bet oss i näsan. Då fanns det inte många att välja på (det var väl Dogfish Head 90 Minute IPA som var alternativet), och en flaska Hop 15 kom in.

Namnet på denna ale på 10% kommer från antalet humlesorter (exakt vilka verkar variera och vara hemligt) som adderas till vörten var 15e minut under kokningen. Och så torrhumling tills de skäms. Vi snackar extremöl här.

Skummet är fingertjockt, kompakt och lite smutsigt vitt, det efterlämnar vissa rester på glaset. Vätskan är djupt bärnstensfärgad.

På mitt block noterade jag som först ord för att beskriva doften "Humle!!!". Gummi, citrus, grapefrukt, blommor, fruktgodis, tallkottar, buljong, ljung, ananas... Här händer det grejer.

Smaken drabbar hårt och direkt med de nyss nämnda tallkottarna. En liten ton av doftblock med skogsdoft som långsamt öppnar upp för viss alkohol. Lite ren och mild malt. En kvardröjande smak av syrliga citrusfrukter. Något rostade och metalliska toner dyker upp och försvinner lika snabbt. Eftersmaken är mycket lång och fylld av amerikansk humle. Citrusfrukter, vetemjöl, kokt fisk och en trots allt ganska balanserad bitterhet.

Kolsyran är stark, vätskan tjock.

Det kändes efter en halv stor flaska som om delar av min mun var bedövad. Och det var ju ungefär det jag var ute efter. Betyg: A 4,35.

4 kommentarer:

 1. Den där låter mumma! Vad kostade en flaska?
  Förbannar mig själv över att jag glömde bort Oliver Twist sist jag var i Sthlm, och åkte till Monks istället.

  En sak till. Är det bara jag som funderar på varför så många amerikanska bryggerier heter något med "Dog"?

  * Seadog
  * Dogfish
  * Flying dog
  * Brewdog

  SvaraRadera
 2. har det med fyllehunden att göra? :)

  SvaraRadera
 3. Hund? Ingen aning.

  Ölpris? Troligen skitdyrt; vi tittade inte på siffrorna just då. Gissning? 230:- för en flaska kring 0,7 liter?

  SvaraRadera
 4. 220:- kostade den, så din gissning var ganska bra :)

  SvaraRadera