2008-03-12

Stallhagen Påsköl

Man har ju en del fördomar, förväntningar om hur saker ska vara. Stallhagens Påsköl från Ålands Bryggeri trodde jag skulle vare ännu en brunröd maltig lite söt lager, kanske med lite extra snygg humlig.

Det var inte så den var.

Den är (märk här hur klumpigt jag byter tidsform) brunsvart, har mild kolsyra och litet ljusbrunt skum som snabbt sjunker ner till en pytteliten ring. Lämnar knappt några skumrester alls på glaset.

Doften är medelstark och fullproppad med torkade frukter, rostad torr malt och söt chokladkola.

Smaken är kraftigt rostad, torr och maltig med en aning alkohol. Påminner faktiskt mer om en porter än en mörk lager. Det finns lätta fruktiga smaker såväl som lite kakao och blaskigt kaffe. Eftersmaken är lång och maltig med en delikat beska och en mjuk smak av kaffekarameller.

Kolsyran är mild med mediumstora bubblor. Vätskan är relativt tjock.

En förvånande mild (som i humlemild, inte blaskig) och samtidigt smakrik och balanserad mörk lager med en hel del inspiration från engelsk och baltisk porter. En öl till påskbordet? Knappast, men troligen perfekt i lugnet efter att gästerna gått hem.

Betyg? B+ 3,95.

En detalj till: Systembolagets beskrivning av ölets färg innehåller ordet "opak", som jag inte sett där tidigare. Är det verkligen ett bra svenskt ord? Det känns kantigt och klumpigt, vad är det för fel på "ogenomskinlig"?

Soundtrack: Ringaren i Notre Dame OST "Stort Spektakel" (1996), Double Dee "Found Love" (1989)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar