2012-10-12

Windsor & Eton Windsor Knot

Nästa öl från det lilla engelska bryggeriet Windsor & Eton är i grunden en engelsk best bitter på 4,5 %. Den har dock humlats med modern humle i form av Sovereign och Nelson Sauvin. Den introducerades i somras för att fira bröllopet mellan prins Willian och Kate Middleton. Namnet är Windsor Knot Royal Windsor Ale.

Den ingår som en del av ett mixpack från Pilsnergubbarna, mer om det i ett separat inlägg.

Färgen är bärnsten-röd (25 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är vitt, kompakt och ojämnt. Lite rester blir kvar på glaset när det sjunker ner.

Doften är kraftig, och den handlar bara om Nelson Savin-humlen: Nyruskade vinbärsbuskar, gräddgodis, kiwi, stjärnfrukt, nässlor och en lätt sötma. Beskan är också den rätt lätt. Efter en liten stund dyker det också upp gummi i bakgrunden.

De maltiga tonerna är lätta men ger samtidigt en fyllighet på ett sätt som bara engelsmännen verkar klara av. Annars är det bara humlen det handlar om här. Tydliga toner av vinbärsbuske och vitt vin. Vita vinbär. Medel beska och en lätt sötma. Kroppen är lätt till medel. Än mer humle i eftersmaken som också har en ren sötma, vita vinbär och omogen frukt. Avslutningen är lång med fruktestrar med lite parfymerade inslag.

Kolsyran är lätt, de medelstora bubblorna likaså. Vätskan är relativt lätt och en aning torr.

Den här ölen är 100 % fokuserad på sin moderna humle, vilket gör att jag har svårt att hålla med om klassificeringen som ”engelsk bitter”. Men samtidigt är det just så den uppträder i maltigheten.

Oavsett detta så är det en öl som klart visar en möjlig väg framåt för de engelska bryggerierna, och för öriga världen att man kan göra en humlestinn öl utan att ta sig upp på IPA-styrka i alkoholen. Betyget dras ner en liten aning av att den till slut blir något endimensionell.

Betyg: 3,75. Tillgänglighet: Som en del i ett mixpack, Systembolagets beställningssortiment. Pris: 36:10 för 330 ml (genomsnittspris) (denna flaska var att varuprov). Bäst före: 20 APR 13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar