2012-10-03

Ankerbräu Festbier

När jag tidigare i veckan gick igenom ölförrådet tröttnade jag på de där oktoberfest-ölen och beslutade mig att ta de tre som var kvar på ett bräde.

Först ut är en representant för de moderna oktoberfestölen: Som en vanlig ljus tysk lager, men lite sötare och lite starkare, om man ska hårdra det lite. Bayerska Ankerbräu Nördlingen är ett nytt bryggeri på den svenska marknaden, de importeras av Alambic. Festbier är alltså en oktoberfestbier på 5,7 %.

Färgen är gul med en aning guld (6 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och hållbart, det lämnar lite rester på glaset efter sig.

Doften är maltig med lite karamelliserat socker. Aningar av jordkällare. Rätt så söt, men också rätt så ren. Inte större beska, den kan inte riktigt matcha malten. Tyska blommiga humletoner. Kanske lite honungsextrakt. Komplexare än väntat.

Smaken startar mjukt och sött. Blommig humle och en lätt ren beska. Antydningar av honung. Lite fruktgodis. Medelstor kropp. Stram eftersmak med nästan tjeckiska toner av smör. Vetemjöl i slutet.

Frisk kolsyra, små kortlivade bubblor (mjuka). Medelmjuk vätska.

En oktoberfestöl som gör sitt jobb, det är ungefär så här den ska vara. För stilen är den djupare och lite komplexare än motsvarande öl från de stora bayerska bryggerierna. Stilen som sådan kan i alla fall jag väldigt fort bli väldigt trött på.

Betyg: 3,75. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment oktoberfest 2012 (lagerstatus). Pris: 19:90 för 500 ml. Bäst före: 10.04.13

1 kommentar:

  1. Sveen-David Svensson6 oktober 2012 kl. 12:00

    Den bästa av de tyska Oktoberöl som jag smakade på Glorias/SÖ Oktoberölsprovning Bra torr maltkropp samt fin efterbeska

    SvaraRadera