2012-10-11

Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout

Det blir en kort recension idag: Barney Flats Oatmeal Stout är en havre-stout från Kalifornien-bryggeriet Anderson Valley Brewing Co på 5,7 %.

Den klara vätskan är svart med en brun kant (100 EBC). Det tre fingrar höga skummet är ljust brunt och kompakt. Det stannar kvar länge och lämnar en del rester på glaset efter sig.

Doften är krämig med rostade toner av choklad, kaffe och nötter. Lite alkohol och syrliga toner av svart malt. Massor av choklad, faktiskt. Och lite blommig beska.

Smaken är torr med en (i början) kraftig choklad / mjölkchoklad-smak. Rostade toner av mocca-choklad, nötter och grillat kött. Citrus-beska. Den är inte speciellt söt, snarare torr. Medelstor kropp. Eftersmaken är torr och först lite tunn. Men sedan bättrar den på sig och får toner av kaffekarameller, café latte och svart malt-syrlighet samt lite exotiska kryddor i bakgrunden. Avslutningen är gräddig och värmande.

Kolsyran är medelstark, de mjuka bubblorna friska(!). Vätskan är både mjuk och något torr.

Den här ölen lyckas på samma gång vara både rik och uppfriskande. Och på något sätt väldigt amerikansk utan att jag riktigt kan sätta fingret på varför.

Sedan får någon gärna förklara bilden på den drickande björnen med hjorthorn och texten ”Ale in Texas”.

 Betyg: 3,73. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan 1 oktober 2012. Pris: 19:90 för 355 ml. Bäst före: 20130701.

7 kommentarer:

 1. Galateas hemsida berättar
  "Bryggeriet använder ofta ord och fraser från det lokala boontling-språket för sina öl och förpackningar, som t ex Hop Ottin’ och Barney Flats. Dessutom används traktens maskot Barkley – ”The Legendary Boonville Beer” som logotyp, ett sagodjur som är till hälften björn och till hälften hjort."
  Bahl hornin' är ett boontlinguttryck som ska betyda bra dricka.
  Men vad Ale in Texas har med saken att göra är fortfarande oklart för mig.

  SvaraRadera
 2. Drack ölen tidigare ikväll, kände en köttig rökighet som jag tror kan vara typisk amerikansk. Sammetslen outmeal stout, yummy!

  Angående djuret, kollade in burken och tänkte: Det var en fin björ...hjor..Hmmm. Kul! //S

  SvaraRadera
 3. En beer är förstås hälften bear och hälften deer.

  SvaraRadera
 4. @ Morgan Eklöf: KUNG!

  SvaraRadera
 5. Jag lyckades hitta svaret även på min andra fråga:

  […] everything over 4% alcohol is either ale or malt liquor. In Texas, beer is anything less that 4% alcohol.

  SvaraRadera