2012-10-03

Nils Oscar Oktoberfest

När jag tidigare i veckan gick igenom ölförrådet tröttnade jag på de där oktoberfest-ölen och beslutade mig att ta de tre som var kvar på ett bräde.

Oktoberfest från Nils Oscar är en öl som ska vara närmre de traditionella Märzen-öl som serverades på festen innan de ljusare lättare moderna ölen. Och bryggeriet har lång tradition på den här sortens öl: Kungsholms Kalasöl introducerades redan hösten 1997.

Det förvånar mig faktiskt lite att de inte haft någon öl i oktoberfest-släppet förrän i år (eller har jag glömt något igen?). Som jag tidigare nämnt delar den här en hel del av receptet med FrEQuency No Sleep In October.

Alkoholhalt: 5,5 %.

Vätskan är klar, färgen är bärnsten-röd (22 EBC). Det två fingrar höga skummet är varmvitt, det lämnar lite rester när det sjunker ner.

Doften är mjuk med lite gammaldags fruktgodis och en lite brittiskt halmig humlebeska. Hade jag blindprovat den här hade jag nog chansat på att det var en brittisk pale ale. Aningar av papper och svartpeppar.

Smaken är frisk och mycket karamellig. Beskan är mjuk och ren. Jag noterar lite torkad frukt och tobak.  Medelstor kropp. Aningar av salt i eftersmaken liksom lite metall (jag noterar att metallen försvinner iväg när temperaturen höjs). Men mest är det karamellmalt och lite smörkola. Lite grönsaker i slutet.

Frisk kolsyra. Små långlivade bubblor. Medelmjuk vätska som stundtals känns lite tjock.

Precis som jag väntat mig är det här en ytterst kompetent Märzen. Men varför associerar jag smakerna mer med England än Bayern?

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment oktoberfest 2012 (lagerstatus). Pris: 25:90 för 500 ml. Bäst före: MAR 13

1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson6 oktober 2012 kl. 12:03

    Mycket god samt lite fylligare och mörkare Oktoberöl än sina tyska kusiner. Ett välbryggt öl från Nils Oscar

    SvaraRadera