2012-10-30

SMÖF - lördagens Facebook-inlägg

Ur singelbarens sortiment

Regionalt rajtan-tajtan.
Här är mina Facebook-uppdateringar från lördagens SMÖF-händelser:

= = =

Lika bra att gå ut lugnt: Ännu en svagdricka, den här gången Farfars Svagdricka från Två Bryggare i Ystad.

Porterbrun. Nästan inget skum. Rostad nötig doft med rött kött. Men också lite kemisk, lite... gasol?

Smaken är intensivt söt, men det är en ganska rund sötma. Nötigt rostad malt. Kroppen är lätt, men sötman lurar mig att tro att den är större. Ren och fin med lite kandisocker/farin/rostat socker. Eftersmaken är elegant och söt.

Nog bäst av de svagdrickor jag provat här hittills.


= = =

 Dags för festivalens första seminarium: Trappistöl med Danko!

= = =

Så, det har varit tyst här från blogganvdelningen på SMÖF 26-27 oktober 2012. Men det beror på att jag först var på föreläsning om Trappistöl med Danko (som givetvis var jättebra, och jag verkar inte missuppfattat så jättemycket av ämnet innan).

Sedan så deltog jag i juryn för årets två pris: Dels 6 olika svagdricka som tävlar om "Sme'drickan", dels 14 olika öl som tävlar om festivalens bästa öl och priset "Guldskum".

Utan att egentligen veta så mycket om ölen som tävlade så var det genomgående bättre än förra året. Färre helt trasiga öl. Vilket gjorde det svårare.

Fick också höra att de som inte är inloggade på Facebook haft problem att se mina uppdateringar. Jag kollar på det.


= = =

 Det var visst öl jag skulle skriva om. Ännu en från ett bryggeri jag inte hört talas om: Black IPA från Hernö Hantverksöl. Billig rökt skinka i doften, lite beska. Torr fruktig besk smak, mer åt IPA än stout. Lite plastig i slutet med mycket gröna sträva toner. Tja, tja.

= = =

Nu: seminarium om svagdricka. I glaset: Närke Slättöl. Helt fokuserad på beska. I övrigt är den lätt och lättdrucken.

= = =

Lokal tapastallrik med extra ölkorv. Mmm. Till det en fatöl från fatpumpen med just nu kortaste kön: Skebo Pale'n Hops. Ljust guldfrägad och klar. Lätt brittisk doft med en hel del humle. Mjuk och len. Smaken är beskare än man kan tro, men tyvärr överdrivet lätt. Höig humle och bra beska i eftersmaken.

Inte en av deras bästa. Saknar mycket av den kropp som britterna är så duktiga på att trolla fram.

= = =

Köerna börjar bli jobbiga. Den lokala publiken märks alltmer. Jag undrar hur det ser ut i Folket Hus? Nå, Ett glas Jólners Dricka till. Och lokalodlad ölkorv.

= = =

Ocean Arbetarporter och kola-pralin. Hade tänkt mig en Delicatoboll, men de var slut i caféet/restaurangen. Det här var gott det med.

= = =

Folk börjar droppa av. Liksom fatölen, det är kanske hälften av den ursprungliga mängden som finns kvar. En av dem är Vilsta Wit från Eskilstuna Ölkultur.

Smågrumligt ljust kallgul, litet vitt skum. Doften är torr, lite vetesyrlig och något kryddig. Smaken är helt torr med en blommig kryddighet och en lätt men frisk syrlig ton. Trevlig, påminner i känslan om ett torrt mousserande vin.


= = =

Nä, nu får det nog räcka för i år. Tack, SMÖF!


 = = =

Jag inser nu efteråt att jag halt missade surprise-ölen under lördagen. Någon som vet vad det var?

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar