2012-10-09

Fuller's Past Masters Old Burton Extra

Det är inte varje dag man får dricka en öltyp som man bara tidigare läst historiska artiklar om: Old Burton Extra eller KKKK (eller OBE). Exempelvis har Ron Pattinson publicerat ett recept från 1935 här.

Men nu har Fuller's gjort den igen som en del av Past Masters-serien där de försökt återskapa det historiska receptet, bland annat med specialodlat korn som mältats på gammalt vis. Idag kan den väl närmast vara något mellan strong ale och barley wine.

Past Masters Old Burton Extra har en alkoholhalt på 7,3 %.

Färgen är mörkt brun (50 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka varmvita skummet är luftigt, det sjunker ner rätt fort utan att lämna några spår efter sig.

Doften är fruktig med lite höig humle. Röda bär, lätt rostad medelsöt malt och mjuk alkohol liksom en mycket lätt syrlig ton. Den är överraskande lätt.

Smaken inleder maltigt med lite russin, röda bär och karamellmalt. Aningar av malt och en ren mjuk beska. Medelstor kropp. Eftersmaken har mer karamellmalt, aningar av toffee (fast nästan utan sötma) och rostade nötter samt en hel del värmande alkohol. Jordiga toner och gröna kvistar i slutet.

Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna vassa. Vätskan är tunn.

Det här må vara en trovärdig återskapelse, men den är mycket lättare och tunnare än vad jag hade önskat. Få se hur de andra flaskorna blir om ett tag. Den fungerar i varje fall utmärkt med Stiltonosten.

KKKK ja. Den bryggeriinterna beteckningen på ölen berättar att det var samma maltbas som deras starkaste mild (XXXX), men med 50 % mer humle. Detta för att ölen skulle hålla för långvarig lagring/mognad.

Old Burton Extra bryggdes allt mer sällan efter andra världskriget, och gick helt ur produktion 1969 (då alkoholhalten gått ner till strax under 6 %). Den kom att ersättas av en något svagare vinteröl, Fuller's Winter Bitter. Som i sin tur sålde så bra att det blev en året runt-öl med det kanske bekanta namnet ESB.

Betyg: 3,13. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter september 2012 (lagerstatus). Pris: 34:60 för 500 ml. Bäst före: 02 AUG 14.

1 kommentar:

  1. Har en som ligger och väntar på att bli uppdrucken. Tror du den kan vinna något på lagring?

    SvaraRadera