2012-10-25

Oppigårds SMÖF Lager 2012

Söderbärke Mikro ÖlFestival sätter igång i morgon. Jag ska dit, hänga, blogga, kolla, dricka, svara på frågor och hälsa på er som kommer fram och hälsar. Ungefär som förra året, alltså.

Det ska bli kul!

Till varje festival bryggs det ett speciellt festivalöl, som besökarna får i sitt glas när de kommer in i entrén. På de tidigare festivalerna jag bevistat var det 2008 Närke Julita S11-27 som var mer intressant än god. Och 2011 var det Strömsholms Kanalöl som mest var trött.

I år är det Oppigårds Bryggeri som tagit fram festivalölet, en ljus lager i amerikansk mikrobryggarstil som de kallar SMÖF Lager 2012. Den har bryggts med pilsnermalt och ljus karamellmalt. Och så rejäla mängder Simcoe, Centennial och Columbus. 40 IBU, 5,5 %.

Färgen är guld (10 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga varmvita skummet sjunker ner och lämnar lite rester på glaset.

Doften är humlig, men inte så besk som jag hade trott. Amerikanska citrus-toner, lite tallbarr och kåda. Den är torr, nästan sträv.

Smaken är helt humle-fokuserad. Den är lätt som en utjäst lager, och humlig som en APA. Kåda, tallbarr och en medelstor beska. Kex och aningar av gröna frukter. Lätt till medium kropp. Eftersmaken är förvånande kort med en elegant beska, lite gröna blommor och frukter, lite lime och grapefruktskal. Avslutningen är torr med en fin beska.

Kolsyran är kraftig, bubblorna små. Vätskan är lätt och torr.

Lättare, torrare och mindre besk än vad jag hade föreställt mig innan. Med det sagt är det den bästa SMÖF-ölen jag druckit hittills, och är ruskigt lättdrucken.

Betyg: 3,78. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter oktober 2012 (tillgänglighet). Pris: 18:60 för 330 ml. Bäst före: MAR 13.

4 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson26 oktober 2012 kl. 18:56

  Deena öl skall avsmakas i kväll.Mig veterligt så är detta Oppigårds första underjästa lageröl. Jag blir nyfiken på hur den smakar.

  Sven-David Svensson
  Lund

  SvaraRadera
 2. Sven-David Svensson26 oktober 2012 kl. 20:05

  God öl men på grund av den höga humlebeskan i doft och smak så är det mer en pilsner än en lager. Betyg finns på http://www.oltorget.nu

  Sven-David

  SvaraRadera
 3. Slåtteröl, Bergsmansöl, Oktoberfestöl, Humlelager är alla också underjästa. Så den första är det inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven-David Svensson27 oktober 2012 kl. 10:58

   Tack så mycket för tillrättaläggelsen Malte. Såtteröl och Oktoberfestöl har jag duckit men glömt att de var underjästa.

   Sven-David

   Radera