2012-10-15

Windsor & Eton Kohinoor

Sist ut av de tre öl jag fått att recensera från det engelska bryggeriet Windsor & Eton blir deras Kohinoor Diamond Jubilee Commonwealth Indies Pale Ale, en engelsk IPA på 5 %. Den är en av tre öl som bryggeriet tagit fram för drottningens 60-årsjubileum.

Den ingår som en del av ett mixpack från Pilsnergubbarna, mer om det i ett separat inlägg.

Färgen är mörkt guld (20 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, det lämnar en del rester efter sig på glaset.

Doften är aningen sträv med en medelkraftig beska, mjuk maltsötma (toffee?) och fruktiga-örtiga humletoner. Fastän den nya världens humle har använts i den här ölen (Chinook, Simcoe, Pacific Jade) ger den ett klart brittiskt intryck, kanske lite djupare och komplexare än vanligt. Aningar av mintpastiller och kryddpeppar i bakgrunden.

Smaken är inledningsvis maltig; toffee, rågbröd, knäckebröd, skorpor och örtte. Frisk beska med lite gröna toner av humle och blommor, aningar av gröna bananer och citronskal. Medelstor kropp. Eftersmaken är besk på ett behagligt vis, här finns också karamelliserat socker, gröna frukter och råg-knäckebröd.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna friska. Vätskan är ganska lätt och aningen torr.

En trevlig tolkning av den klassiska brittiska IPAn, de nya humlesorterna ger ett intressant djup, utan att för den skull gå över och bli parfymerat amerikansk.

Betyg: 3,88. Tillgänglighet: Som en del i ett mixpack, Systembolagets beställningssortiment. Pris: 36:10 för 330 ml (genomsnittspris) (denna flaska var att varuprov). Bäst före: 14 MAY 13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar