2012-10-24

Arboga vs. Arboga


Okej. När ölskribenterna var på Systembolagets skribentprovning tidigare i höstas var det två av dem som var med som hade gjort samma notering om Arboga Höstlager: ”Jag tror inte jag skulle kunna skilja den här från den vanliga Arboga”.

Givetvis dök tanken ”Då måste jag prova dem mot varandra!" upp. Det tog lite längre tid att komma till skott än jag tänkte mig, men nu är det gjort.

Och slutsatserna av denna parallella provning? Mja. Det är inte samma öl i varje fall.

Höstlager är lättare, men den har också lägre alkoholhalt. Den är lätt, en av de lättaste svenska ölen som inte varit råfruktslager eller low-carb-öl. Å andra sidan är den väldigt ren och på sitt sätt välgjord.

5,6 å sin sida har lite mer kropp och i alla fall spår av karaktär. Men den har också klara problem med oxiderade papp-toner i doft och smak.

Jag skulle nog just nu kunna skilja på dem om någon blandade om glasen framför mig. Kanske jag också skulle klara det om jag fick dricka dem olika dagar. Kanske.

Är då Höstlagern speciellt höstig av sig? Inte det minsta. Hade jag bara sett en lapp med ordet ”Höstlager” och fått fantisera kring ordet så hade jag nog tänkt mig något åt wiener-hållet. Rödbrun, maltig och aningen tung. Aromhumlad. Gärna med lite mer alkohol och multnande löv i doften. Ungefär som Slottskällan Höstlager om någon minns den.

Nå, jämförelsen är gjord. Dags att gå vidare i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar